Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant11 juni 2024

Puylaurens (Tarn): oproerige betoging tegen de snelweg A69

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

Duizenden milieuactivisten trotseerden op zaterdag 8 juni een prefectoraal verbod om deel te nemen aan een risicovolle manifestatie in het departement Tarn tegen de snelweg A69, die Castres met Toulouse moet verbinden en die vol incidenten verliep.

11 juni, 2024 3 min leestijd

(Foto: Franse Gendarmerie)

Op zaterdagavond botsten de betogers van de “blauwe” stoet en de politie frontaal op elkaar: stenen en molotovcocktails van de eersten werden beantwoord met traangas en geluidsgranaten van de laatsten.

De meest vastberaden leden van de mars – een paar honderd mensen – hoopten zich een weg te banen naar een van de vele bouwplaatsen aan de A69 die het landschap rond Puylaurens al bezaaid, maar moesten omkeren door de zware aanwezigheid van de politie en trekken zich nu terug, met achterlating van brandende strobalen.

Een CRS (Meer, vert) en een gendarme raakten gewond, de eerste door een molotovcocktail, de tweede door een vuurwerkgranaat, aldus de prefectuur. Een demonstrant liep ook een kuitwond op.

Verschillende lokale groepen en Les Soulèvements de la Terre hadden opgeroepen tot een “Manif’Action” op zaterdagmiddag, het hoogtepunt van de campagne “Roue libre”, die vrijdag begon en zondag eindigt.

Kort na 14.00 uur vertrokken vier optochten langs landweggetjes en wegen.

In de grootste optocht trokken activisten op onder een brandende zon in een feestelijke sfeer, achter een geluidswagen die technomuziek speelde, zoals een journalist van Agence France-Presse kon constateren. Er waren vlaggen van de MPA, Extinction Rebellion, Sud-Solidaires en een paar Palestijnse vlaggen.

Een andere tocht verliet ook het kamp, met in de gelederen “geradicaliseerde mensen die vastbesloten zijn om gewelddaden te plegen”, volgens de prefectuur van de Tarn.

Het doel van deze “blauwe” optocht, met het grootste aantal demonstranten die helemaal in het zwart waren gekleed en hun gezichten volledig bedekten, was om “alle troep die aan NGE [de snelwegbouwer] toebehoort terug te geven”. In dit geval ging het om tientallen verkeersborden die langs het bouwterrein stonden en die door tegenstanders van het project waren gestolen en verzameld op hun basiskamp, en die naar de basis van NGE drie kilometer verderop moesten worden gebracht.

De eerste spanningen ontstonden rond 15.00 uur toen “250 geradicaliseerde demonstranten” een departementale weg probeerden te bereiken. De politie gebruikte traangas om hen uiteen te drijven en van de weg naar de bouwplaats van de snelweg te houden.

In reactie daarop vuurden in het zwart geklede demonstranten met vuurwerkmortieren op de gendarmes.

In een verklaring die rond het middaguur werd uitgegeven, zei de prefectuur van de Tarn dat er “300 tot 400 in het zwart geklede betogers met capuchons” waren gesignaleerd. […]

In de buurt van het dorp Puylaurens kwamen volgens de organisatoren 4.000 tot 5.000 activisten bijeen en volgens de prefectuur 2.000. […]

Namens 12 groepen die tegen de asfaltproducenten zijn, waarschuwde een activist: “We staan op het punt van barsten: de bitumenfabrieken die het wegdek van de snelweg zullen produceren, zullen 700 ton afvalstoffen uitstoten die kankerverwekkend, mutageen en giftig voor de menselijke gezondheid zijn.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.