Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news20 september 2022

Politieoproer in Griekenland tegen universiteiten en studenten

payload

Na enkele weken van verhitte situaties in de AΠΘ in Thessaloniki en voor de Zografou campus in Athene over de invoering van een nieuwe speciale politiemacht in de universiteiten, is de repressie tegen de onderwijssector de laatste dagen geëscaleerd. De regering Mitsotakis heeft al maandenlang een cyclus van extreem geweld geopend om een extreem-rechtse kiezersbasis aan te trekken, op zoek naar wraak voor de ontbinding van de fascistische organisatie die hen uitte onder de naam "Gouden Dageraad".

Origineel gepubliceerd door Indymedia DE.

Thessaloniki, vrijdagavond 16/17 september in ΑΠΘ

In dit klimaat vond de derde dag van de 3 libertaire festivals van bezette ruimtes en collectieven binnen de universiteiten plaats. De collectieven van het festival werden ook bewaakt. De staat liet het concert toe. Duizenden mensen woonden het concert van Kadinelia en Thanasis Papaconstantinou bij. Kort voor middernacht koos een groep mensen ervoor om de MAT in de buurt van het concert te bestormen terwijl de live muziek bezig was (wat al vaker is gebeurd). Het concert vond plaats in de afdeling filosofie en het MAT bevond zich binnen handbereik van de universiteiten. De MAT deed een dodelijke aanval in een menigte van 6-7 duizend mensen zonder vluchtwegen, en het waterkanon naderde zonder te worden gebruikt. (er waren 2 arrestaties). Er ontstond chaos. Kleine aanvaringen volgden, en duizend mensen vertrokken. Na 20 minuten kwam de vorm van Thanatos weer naar buiten en speelde 3,4 nummers unplugged. De festivalmensen bleven met enkele solidaire mensen op de campus en de menigte verzamelde zich spontaan in de zaal.

Spontaan met ongelooflijke passie en hartslag gingen de mensen terug naar de universiteiten. Voordat de mensen het kantoor van de decaan bereikten, werden ze met geweld aangevallen door de MAT en begon de achtervolging. Een achtervolging van honderden meters van het decanaat naar het Athanasiusplein, met rondrennende politieagenten. De meest moorddadige aanval was op het punt van het decanaat met traangas en flash-bang in de menigte. Een groep van 50 mensen ging uit elkaar en kwam de universiteiten weer binnen. De MAT aanval resulteerde in nog drie arrestaties en enkele gewonden. Eén meisje werd door de ambulance afgevoerd wegens ademhalingsproblemen, terwijl tientallen mensen ten val kwamen en gewond raakten, en er was een kleine traangasverwonding aan het been.

Helaas kiest de klassenbasis opnieuw niet voor haar revolutionaire zelfverdediging, en blijven er vooral aan onze kant gewonden vallen.

Zie de aanval van de politie op de universiteit in Thessaloniki:

Athene, 17 september

In de vroege avond hebben een honderdtal mensen gehoor gegeven aan een oproep van linkse studentenorganisaties, voor een demonstratie tegen het politiegeweld in Thessaloniki. De politie sloeg deze demonstratie zonder enig geweld van de studenten vooraf neer. De studenten verdedigden zich met stokken. Op het Omonia-plein viel de MAT niet alleen de rest van de demonstratie aan, maar ook iedereen, toeristen uit nabijgelegen hotels en mensen in restaurants of voorbijgangers. Veel mensen raakten gewond. Dit is een zeer ernstige boodschap van het regime, dat niet aarzelt om het beeld van dictatorschap te creëren.

Zie de politie rellen in het centrum van Athene:

Piraeus, 18 september

Een kleine reactie op de politie-onderdrukking werd gegeven aan het eind van Pavlos Fyssas herdenkingsdemo in de wijk Nikaia. Zie aanval met molotovs en stenen tegen MAT peloton: https://twitter.com/partizanGreece1/status/1571568259551354885

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.