Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant17 juli 2023

Lupi Coffee-baas probeert flyerend ex-personeelslid te intimideren door posters over haar te plakken

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu
LupiDH02

De Haagse vestiging van Lupi Coffee,

Samen met de vakbond van onderop Horeca United eisen zes voormalige barista’s van Lupi Coffee, een soort wannabe-Starbucks, dat het horecabedrijf achterstallig loon uitbetaalt en stopt met uitbuiting van het personeel. Nadat het bedrijf niet reageerde op een ultimatumbrief van de ex-werknemers, werd het tijd voor het opvoeren van de druk via flyeracties. In reactie daarop ging de eigenaar van de keten, Hossein Akef, over tot een smerige intimidatiepoging. Maar de campagne gaat door totdat Lupi Coffee de eisen heeft ingewilligd.

Horeca United heeft de misstanden bij Lupi Coffee op een rijtje gezet, op basis van de ervaringsverhalen van de ex-werknemers:

  • Lupi Coffee betaalt 0,59 euro per uur onder het minimumloon. In één geval was het verschil met het minimumloon zelfs meer dan 2 euro per uur. Om nog maar te zwijgen van het feit dat van werknemers vaak wordt verwacht dat ze taken uitvoeren die volgens de wet in een hogere loonschaal vallen.
  • Van het personeel wordt verwacht dat ze bij sluitingstijd uitklokken en in hun eigen tijd schoonmaken. Ook wanneer iemand vergeten is in of uit te klokken, wordt de dienst niet betaald.
  • Het is vaak onmogelijk voor werknemers om een pauze te nemen tijdens hun dienst, maar toch wordt er per dag een uur onbetaalde pauze van hun loon wordt afgehouden.
  • Bij een nul-urencontract in de horeca heb je recht op bovenwettelijk verlof en uitbetaling van vakantiedagen. Dus krijg je zo’n 9,6 procent vakantietoeslag. Lupi Coffee keerde echter maar 8 procent uit.
  • Voor ze hun contract mogen ondertekenen (of zien), moeten werknemers een meerdaagse “barista-cursus” volgen, wat eigenlijk gratis werk is (koffie zetten, klanten bedienen, schoonmaken). Er wordt ook nog verwacht dat ze 290 euro betalen voor de eerste dag van de opleiding. Als de werknemers binnen de eerste zes maanden van hun contract vertrekken, moeten ze nog eens 290 euro per dag betalen voor de veronderstelde opleidingskosten, die vervolgens van hun laatste salaris worden afgehouden. Werknemers laten betalen voor hun eigen opleiding is sinds 2022 illegaal.

Engelstalige zijde van de flyer

Flyeracties

Horeca United heeft inmiddels drie flyeracties georganiseerd, steeds voor de filialen van Lupi Coffee in Leiden en Den Haag. De eerste was op zondag 9 juli in Leiden. Afgelopen zaterdag was Den Haag aan de beurt. Daar waren we met acht mensen en deelden we in een uur tientallen flyers uit. Een voorbijganger bleek goed op de hoogte te zijn van de misstanden bij Lupi Coffee en meldde: “Ik ga er daarom nooit koffie drinken”. Vandaag waren we met vijf mensen in Leiden. Ook daar gaven we weer veel flyers aan voorbijgangers. Iedereen die even bleef staan voor een kort praatje reageerde verbaasd en geschokt dat deze misstanden mogelijk zijn. Tijdens de actie van vandaag, die ongeveer veertig minuten duurde, ging niemand het café binnen.

Geïnteresseerde voorbijgangers bij het flyeren in Den Haag

Behalve wijzelf dan, aan het begin van de actie. Er waren geen klanten aanwezig, maar wel een leidinggevende die vreselijk opgefokt begon te roepen dat we naar buiten moesten en geen foto’s mochten maken (“dan schend je mijn beeldrecht!!”). Ze belde meteen de politie. Na een minuut of twintig arriveerden twee agenten die de ID van onze woordvoerder eisten en zeiden dat we moesten vertrekken. Er ontstond enige discussie. Agent: “Jullie plegen laster en smaad”. Woordvoerder: “Nee hoor, we brengen informatie naar buiten, dat is onze vrijheid van meningsuiting”. “Het is schadelijk, want het is gericht tegen dit bedrijf.” “Ja, en?” “Dat mag niet.” “Ja, mag wel, hoor”. “Maar dat mag je niet voor de deur doen.” “Echt wel, je mag juist actievoeren bij de plek waar de misstand plaatsvindt.” Daarop zeiden de agenten: “We gaan eerst naar binnen en gaan jullie dan wegsturen.” De woordvoerder reageert: “Dat kan, maar dan haal je je wel problemen op de hals, want het is volkomen legaal wat we doen”. De agenten leken even van hun stuk gebracht, en gingen vervolgens naar binnen. Na lange tijd in het café met de leidinggevende gesproken te hebben, terwijl wij doodleuk bleven flyeren, kwamen ze naar buiten en vorderen ze ons om vijftig meter verderop te gaan staan. Daar hebben we toen onze actie voortgezet.

Politieauto bij de Leidse vestiging. Flyeren ging door.

Intimidatiepoging

Inmiddels werd bekend dat de baas van de koffieketen, Hossein Akef, zo woedend was na de Haagse actie van afgelopen zaterdag dat hij die avond meteen al posters heeft gemaakt met daarop teksten en de beeltenis van een van zijn voormalige personeelsleden die meedoet aan de acties. Die posters heeft hij geplakt bij haar voor de deur en in de buurt. Er zijn filmbeelden van een beveiligingscamera die bewijzen dat hij die hoogstpersoonlijk is komen plakken! Over beeldrecht gesproken. Zijn mislukte intimidatiepoging zal zeker nog een staartje krijgen.

De poster die Akef voor de deur en in de buurt van zijn voormalige medewerkster is wezen plakken.

Akef’s agressieve opstelling in dit arbeidsconflict zal niemand verbazen die op de Lupi-website kennis heeft genomen van zijn “lovetator-filosofie”. Het gaat om een lijst met veertig zelfverzonnen “leefregels” die je zou moeten volgen om een “lovetator” te worden, geprint op een levensgrote foto van hemzelf. Sommige van die leefregels zijn ronduit creepy, zeker als je weet dat hij zichzelf door zijn personeel graag “the man” laat noemen. Wat denken van “Have a intense kind of feeling for (the man)”, “Be generous to (the man)”, “Praise (the man)” en “Always let (the man) finish”. Het heeft de vibe van een enge sekte. Aan een van zijn veertig geboden gaan wij ons in ieder geval niet houden: “Never speak ill of (the man)”.

Maniacaal grote foto van Akef in zijn zaak

Onderaan zijn lijst geeft aan dat “in reality (the man) means you and me”. Het zou mooi zijn als “the man” dan echt eens zou beginnen met zichzelf aan zijn eigen leefregels te houden. “Appreciate (the man)” en betaal een fatsoenlijk loon aan je personeel (the man)!

Harry Westerink en Eric Krebbers

De flyers die we op terrastafeltjes van de Haagse vestiging legden blijven geruime tijd liggen.

De Leidse agenten blokkeerden het terras van Lupi Coffee gedurende ongeveer 15 minuten. Zover wilden wij niet gaan, maar dank daarvoor. nog.

Ook in Leiden veel geïnteresseerden.

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.