f. Lotta plant blokkade van het EU grensregime
Het verbond f.lotta wil een deel van de Middellandse zee bezetten, en haakt daarmee aan bij eerdere acties
9 juli, 2025 4 min leestijd
(Solidariteitsactie voor de ‘massale zeeblokkade’ bij Lampedusa, die ook als de deelname groot is, misschien een eerder symbolische actie zou blijven. Foto: f.Lotta)
De Middellandse Zee is een van de meest grondig bewaakte zeegebieden in de wereld. De bewaking is gericht op het tegenhouden van vluchtelingen die op weg zijn naar Europa. Het Grensachtenschap van de EU Frontex controleert de route met drones, vliegtuigen en satellieten terwijl de Commissie in Brussel met hetzelfde doel de beruchte Libische en Tunesische kustwacht financiert. Daardoor sterven er elk jaar duizenden mensen bij de poging om de Middellandse Zee over te steken – alleen al in 2025 heeft de Internationale Organisatie voor Migratie al 752 sterfgevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal zou wel eens veel hoger kunnen liggen: veel vertrekkende boten zijn nooit geregistreerd, en niemand meldt een vermissing als deze ongezien vergaan.
Tegen dit migratiebeleid, dat systematisch het recht op vrijheid van beweging inperkt en de Middellandse Zee tot een dodelijk val maakt, wil een Europees bondgenootschap wat ondernemen – door fysieke aanwezigheid en verstoring van het grensregime op zee.
Onder de naam f.Lotta roept het bondgenootschap op tot een ‘massale zeeblokkade’ in september. “Het is ze gelukt om ons wijs te maken dat dit systeem het enig mogelijke, realistische en serieus te nemen zou zijn – en elke alternatieve visie oftewel utopisch of gevaarlijk zou zijn. Gevaarlijk voor wie? – dat zouden we ons af moeten vragen”, staat in de oproep te lezen.
Het initiatief beschouwt zich als decentraal, horizontaal en open. In haar beschrijving van het initiatief benadrukt ze dat ze geen vaste organisatie is, maar een verbond van groepen, kollektieven en individuen uit verschillende politieke kringen en regio’s in Europa. Daarnaast zijn er ook verschillende zwaartepunten in verschillende steden – van werk aan openbare informatie tot praktische logistiek en juridische voorbereiding.
In het kader van een ‘call to action’ worden ondersteuners wereldwijd gevraagd met foto’s, video’s of spandoeken solidariteit te betuigen. De eerste bijdragen zijn al openbaar gemaakt, van onder andere antiracistische groepen, initiatieven om schepen in nood te helpen, queere collectieven en individuen.
Het gaat er daarbij nadrukkelijk om niet alleen repressie te bestrijden, maar om strijd van migranten te ondersteunen: “Wij mogen niet vergeten, dat in september 2015 de mensen die op de vlucht waren, aangetoond hebben hoe men grenzen het hoofd biedt, hoe men de vrijheid van beweging van zuiver een concept tot geleefde praktijk maakt.” Hun lange “mars van de hoop” heeft de structureel racistische Europese staten gedwongen om hun binnengrenzen te openen. Daarmee zou zijn bewezen. “dat collectief, gecoördineerd en direct handelen de kringloop van genormaliseerd geweld kan doorbreken”.
De geplande zeeblokkade heeft een ideologische voorgangen in het initiatief ‘Boats 4 People’ dat in 2012 een symbolische bootreis heeft georganiseerd van Italië naar het Europees Sociaal Forum in Tunesië. Daar waren activisten bij betrokken, familieleden van vermisten en verschillende mensenrechtenorganisaties die ook de aandacht wilden vestigen op het sterven op de Middellandse Zee.
»Boats 4 People« droeg er wezenlijk aan bij om grensoverschrijdende solidariteitsnetwerken te doen ontstaan. Uit deze kring ontwikkelde zich vervolgens het project Watch the Med, een platform voor documentatie van mensenrechtenschendingen op zee. En vanaf 2014 de Alarm Phone, een burgermaatschappelijk noodtelefoonnummer voor vluchtelingen in nood op zee.
Het initiatief f.Lotta wordt ook door deze groepen ondersteund. De geplande actie in september beschouwt zich daarbij als onderdeel van een voortdurende strijd voor mondiale bewegingsvrijheid en tegen de militarisering van de Europese buitengrenzen.
Wat de punt in de naam f.Lotta betekent, laten de organisatoren bewust in het midden: dat zou voor ‘feministisch’, ‘frontaal’, ‘fuck borders’ of andere associaties kunnen staan – al naar gelang welke politieke houding de ondersteuners zich toe willen eigenen. Ook als mensen geen eigen boot hebben – iedereen kan meevaren, staat er in de oproep.
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.