Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant30 maart 2025

Anarchistische Juristen: Naar Nieuwe Concrete Utopieën

Author: Tijdschriftdeas | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: libertaireorde.wordpress.com


Opzet van het boek

In het Voorwoord van de bundel wijst de Franse libertaire filosofe Catherine Malabou erop, dat anarchisme geen afwijzing (rejet) is, maar een ontwerp (projet). Zij zet dat in haar betoog, in het teken van ‘het recht van de toekomst’. Daaropvolgend pakken de initiatiefnemers van de bundel dit op in hun Inleiding (Clarisse Anceau, Élie Aslanoff, Louis Hill, Édouard Jourdain, Arié Lévy, Nicholas Saul-Tarrade). Hun project is juridisch en anarchistisch. Het gaat niet om eenvoudigweg het recht te interpreteren of toe te passen, maar juist om een voorstelling van nieuwe manieren, anarchistische, van organiseren in de maatschappij te ontwerpen. De in de bundel verzamelde bijdragen moeten daarvan getuigen. Ze zijn geschreven voor een colloquium op 1 december 2021, gehouden in de School of Law van Sciences Po (te Parijs).

De bijdragen zijn verzameld in drie delen. Deel I heeft als titel ‘Anarchistische eigenaren’. In een drietal bijdragen gaat de aandacht uit naar ‘commons’ (individueel gebruik van collectief goed), maar ook naar ‘misbruik van eigendomsrecht’. Deel II is getiteld ‘Anarchistische rechters’. Daarin komt onder meer het anarchistisch regelen van conflicten aan de orde, waaronder ‘arbitrage’ valt.

Deel III kent als titel ‘Anarchistische publicisten’. Hier komt men libertaire juristen tegen die (regelmatig) over bepaalde thema’s schrijven, zoals Pierre Bance over organisatorische experimenten in Chiapas (Mexico) en Rojava (Koerdisch Syrië). Jérémy Kermorvant behandelt het denken van Murray Bookchin in relatie tot het Franse positieve recht. Erwan Sommeren bespreekt anarchisme en het constitutionalisme (constitutie, grondwet). De term constitutionalisme stelt aan de orde hoe de uitoefening van de politieke macht is georganiseerd, waarbij deze onderworpen is aan het heersen van het recht. Opmerkelijk is dat ik mij daarmee in relatie tot anarchisme in het verleden eveneens heb beziggehouden. Ik verwijs ervoor naar de bundel samengesteld door C.J. Bax en M.C. de Voogd, Van constitutionalisme en anarchisme, Opstellen aangeboden aan Th. Holterman en G.F.M. van der Tang (Rotterdam, 2003).

Anarchisme en recht

Het aantal bijdragen en de onderlinge diversiteit is te groot om op elk deelonderwerp in te gaan. Ik beperk mij tot enkele opmerkingen over deze publicatie die ik waardeer. Ze leert ons immers andermaal dat anarchisme en recht elkaar niet bijten. Zo levert de benadering van het verschijnsel commons voor het anarchistische recht een verrijking, zowel theoretisch als praktisch. Het betreft dan de capaciteit van (sociaal) organiseren, wat Édouard Jourdain uitwerkt. Ik kan ook nog even terugkomen op het genoemde ‘misbruik van eigendom’.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.