Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
anarchokrant2 december 2023

STOP UITVERKOOP SOCIALE HUURWONINGEN

Author: Indymedia.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: indymedia.nl
niet te koop afbeelding

ALLIANTIE BOORT NIEUWE CASHCOW AAN : DE VERKOOP VAN EENGEZINSWONINGEN.

Niet te koop 2

Niet te koop halbertsmastraat

- Eengezinswoning Drusiushof 21, te koop aangeboden 15 november
- Eengezinswoning Justus Halbertsma 28, te koop aangeboden 10 november
- Eengezinswoning Justus Halbertsma 40, te koop aangeboden 23 november

Beleidswijziging?
De Jacob Geelbuurt in Slotervaart is voor 100% Alliantiebezit. Een aantal flats van vier verdiepingen, maar ook een 250-tal grondgebonden eengezinswoningen. De laatste tien jaar worden/zijn flats gesloopt voor nieuwbouw en de eengezinswoningen gerenoveerd. Maar deze maand is de corporatie ertoe overgegaan om grondgebonden woningen ook te verkopen. Je kunt je afvragen: is dit van meet af aan de bedoeling geweest, of is hier sprake van een beleidswijziging? Nader onderzoek moet dit uitwijzen. Wel is opvallend dat bij alle drie de woningen die nu worden aangeboden gesproken wordt van 'kluswoning'. Was de renovatie zo weinig grondig dat bij verkoop nog altijd gesproken moet worden van een kluswoning? Ook het energielabel is niet hoger dan D. Toch zijn het ware cashcows. Minimaal €425.000 is de vraagprijs.

Sloop/nieuwbouw en renovatie
Op de website van corporatie de Alliantie staat dat woningen in de Jacob Geelbuurt vernieuwd worden. In het oostelijk deel worden alle 314 woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Op de website van de Alliantie:

'De vernieuwing van de Jacob Geelbuurt in Slotervaart, stadsdeel Nieuw-West, is in volle gang. Schoolgebouwen zijn vernieuwd, de Alliantie renoveert woningen en bouwt ook nieuwe woningen. De gemeente investeert in de openbare ruimte. Samen met de bewoners werken we zo aan een mooie nieuwe buurt. Het grootste deel van de buurt is vernieuwd. Alleen het oostelijke deel van de buurt is nog aan de beurt.'

SLOOP/NIEUWBOUW BETEKENT VERKLEINING VAN DE ECHTE SOCIALE VOORRAAD.
Stedelijke vernieuwing met sloop/nieuwbouw is voornamelijk in het voordeel van welgestelden. De Alliantie bouwt in plaats van de gesloopte woningen ook koopwoningen en vrije sector. Er komen minder sociale woningen terug dan dat er gesloopt worden. (ongeveer 80). Ook zijn de woningen kleiner en zijn een deel van de sociale woningen jongerenwoningen. Dit betreft dus een verkleining van échte sociale woningvoorraad.

GEEN VERHUUR, MAAR VERKOOP.
Over de 250 eengezinswoningen van de Alliantie, aan en ten westen van de Justus Halbertsmastraat, wordt niets verteld. Een groot gedeelte van die woningen is door de Alliantie rond 2015 opgeknapt en werd sociaal verhuurd. Zie de website over de renoveerders.

Recent is de corporatie echter begonnen met het verkopen van de eengezinswoningen. Inmiddels staan er drie in de etalage. De praktijk leert dat als een corporatie eenmaal begint met verkoop, er doorgegaan wordt. De vraagprijzen voor de woningen zijn boven de 4 ton. In het jaarverslag stelt de Alliantie dat met verkoop ook de middeninkomens en jonge starters bediend worden die moeilijk een betaalbaar huis kunnen vinden.

Deze grondgebonden kleine eengezinswoningen zijn uitstekend geschikt voor huishoudens met een bescheiden inkomen. Eenmaal verkocht is zo'n woning voorgoed verdwenen als betaalbare huurwoning.

EIS: NIET VERKOPEN, MAAR VERHUREN !
Hoeveel stellen en gezinnen zijn er niet voor wie een eengzinswoning een uitkomst is, maar niet bij machte ruim vierhonderdduizend euro neer te tellen op wat voor manier dan ook? Hebben deze mensen met kinderen of een kinderwens ook geen recht om in de stad te wonen? Waarom moet dit kostbare maatschappelijk bezit te gelde worden gemaakt? Het zou gekoesterd moeten worden! Actiegroep Niet Te Koop eist dat deze eengezinswoningen niet worden verkocht maar in de sociale verhuur blijven.

ZATERDAG GEEN FLITSACTIE.
Daar de organisatoren komende zaterdag er geen tijd voor hebben, is er deze zaterdag géén flitsactie.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.