Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
blog17 november 2023

Opvallende voorbeelden: Hoe anti-trans propaganda zich verspreidt

Author: RodeVos | GEPLAATST DOOR: Rode Vos
Opvallende voorbeelden: Hoe anti-trans propaganda zich verspreidt

Opvallende voorbeelden: Hoe anti-trans propaganda zich verspreidt

Welkom terug bij mijn blog!

Allereerst wil ik zeggen dat ik hoop dat mijn artikelen tot dusver educatief zijn geweest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik altijd artikelen zal schrijven met deze achterliggende gedachte, maar voor nu acht ik het van belang om mensen (met name binnen de Benelux) op de hoogte te brengen van anti-LHBTQ+ propaganda en hoe je dergelijke valkuilen het beste kan vermijden.

Zo’n twintig jaar geleden werden negatieve uitlatingen over homo’s vaak gepresenteerd als politiek neutraal, en in het kader van een “open debat”. Hetzelfde wordt nu eigenlijk al een aantal jaar gedaan betreft anti-transgender standpunten. Wat ik hier mee wil zeggen is dat, in plaats van traditionele rechtse uitlaatkleppen, er nu vaak expliciet moeite wordt gedaan om deze anti-trans haat zo ogenschijnlijk politiek neutraal te presenteren als het maar kan.

Neem als voorbeeld even LGB Alliance, de Britse organisatie die beweert het op te nemen voor homo’s en lesbiennes (de B negeren ze liever en lijkt er vooral voor de sier te staan). De naam geeft op het eerste gezicht weinig weg, en ze staan in het Verenigd Koninkrijk zelfs geregistreerd als goed doel. Iemand zou het kunnen aanhalen in een gesprek, en je zou in het moment eenvoudig overtuigd kunnen zijn dat je inderdaad te maken hebt met een goed doel voor homo-belangen. “Ze staan zelfs geregistreerd als goed doel, dat zal toch wel iets betekenen?”, denk je dan.

Kijk je verder dan je neus lang is, dan kom je er echter al snel achter dat de LGB Alliance akelig weinig goeds over homo’s of lesbiennes te zeggen heeft, en dat hun voornaamste werk bestaat uit anti-trans propaganda. In hun schrijfsels wordt meestal al aangenomen dat transgender rechten homorechten in de weg zitten, en dat je het hier als lezer mee eens bent.

Een Tweet van LGB Alliance waarin ze beweren dat de plus in LHBTQ+ de deur openzet voor seks met dieren "en meer".


Ineens valt het masker dan af, en krijg je te zien waar je echt mee te maken hebt.

Met een beetje tijd en onderzoek (met name op social media, waar de organisatie het meest actief is) duurt het niet lang voordat je door hebt dat een organisatie als LGB Alliance als doel heeft om de LHBTQ+ gemeenschap uit elkaar te drijven, en op Twitter en andere platformen zijn ze zeer bedreven bezig om samen met hun aanhang (die vooral bestaat uit bekende anti-trans figuren uit de Britse “Gender Critical” beweging) verwante (online) campagnes als “LGB Without The T” (Nederlands: “LHB Zonder De T”) te promoten. Vanuit een politiek oogpunt is dit een tactiek die rechtse organisaties nu al jaren bezigen met gemengd resultaat; Immers is het veel makkelijker om individuele identiteiten onder vuur te nemen wanneer ze niet samen sterk staan – Zie ook deze strip:

Een eenvoudige strip met vier panelen waarin een grote vogel een groep andere kleine vogels (die symbool staan voor LHBTQ+ mensen) door het slijk haalt, en vervolgens samen gaan voegen om sterker te staan.


Duik je nóg dieper, dan kom je er ineens achter dat LGB Alliance over het algemeen een intense fixatie heeft op Stonewall, de bekende LHBTQ+ organisatie die het daadwerkelijk voor elke letter in de afkorting opneemt in hun activisme.

Voor mij was dit het moment waarop het duidelijk werd wat hun uiteindelijke doel is: Het omverwerpen van Stonewall en het stilleggen van hun activisme. Komt één element van Stonewall te vervallen, dan kun je immers een domino-effect verwachten, en Stonewall heeft vertakkingen over vrijwel de hele wereld.

Wat deze strategieën betreft zijn de instanties VoorZij en Roze Leeuw een beetje de Nederlandse equivalent van LGB Alliance.

Als een terzijde: Als je denkt dat de LGB Alliance geen baat heeft bij hun registratie als goed doel, dan heb je het goed mis. Het biedt namelijk de kans op flinke gelddonaties, zoals die van de National Lottery vorig jaar:

De kop van een artikel over het feit dat het transfobische LGB Alliance een grote smak geld heeft ontvangen van de National Lottery, wat het voor hun mogelijk heeft gemaakt om een "hulplijn" op te starten..


Deze ontmaskering als haatgroep die vooral de omverwerping van Stonewall als doel heeft is niet een conclusie die alleen ik trek; LGB Alliance is er altijd al vrij open over geweest dat zij een groot probleem hebben met Stonewall. Allison Bailey is de medeoprichtster van LGB Alliance, en ze is er heel open over dat het haar doel is om Stonewall omver te werpen met haar rechtszaken.

Met haar retoriek leunt ze nadrukkelijk op het feit dat ze lesbienne is en het met haar acties opneemt voor andere lesbiennes. Dat terwijl binnen de LGB Alliance, volgens rapporten die zijn vrijgegeven tijdens hun rechtszaak tegen Stonewall, slechts 7% van hun leden ook lesbienne zou zijn.

Met deze informatie in het achterhoofd wil ik graag het hoofdonderwerp van dit blog aansnijden: Opvallende voorbeelden. In het Engels ook wel “salient exemplars” genoemd. Wat bedoel ik hier precies mee? Nou, het volgende:

Een opvallend voorbeeld is een stereotype dat veel populariteit beleeft binnen rechtse kringen, en het heeft veel raakvlakken met psy-ops, een ander voorbeeld van hoe rechtse propaganda vat krijgt binnen populistische media (denk bijvoorbeeld aan Algemeen Dagblad, of de Elsevier). Wat een psy-op precies is heb ik in de notities van één van mijn vorige blogs besproken; Linkje hier!

Als voorbeeld ga ik het hier even hebben over een dodelijke schietpartij die plaats vond in Nashville aan het begin van dit jaar. Tijdens dit evenement drong Aiden Hale zijn vorige basisschool binnen, met het doel om een bloedbad te starten. Bewapend met twee geweren en een pistool schoot ze op willekeurig gekozen slachtoffers; Drie leerlingen en drie werknemers kwamen hierbij om het leven. Aiden zelf werd enige momenten later door een groep politieagenten neergeschoten en moest het hierbij ook met de dood bekopen.

Niet lang na deze tragische gebeurtenis kwam het nieuws naar voren dat Aiden een transman was, en met name dankzij het internet was het vrij makkelijk om deze informatie met wat onderzoek te achterhalen.

Deze ontdekking leidt tot de dag van vandaag tot heftige verwijtingen van rechts-extremisten op sociale media. Zij beweren namelijk dat Aiden’s transgender zijn de voornaamste oorzaak is van de schietpartij.

Deze “discussie” mondde uiteindelijk uiy in een ware complottheorie waarbij prominente rechts-extremisten (waaronder Alex Jones) aan de haal gaan met de theorie dat de Democratische Partij Aiden’s “manifesto” (dat naar alle aannemelijkheid niet bestaat) probeert te verschuilen, uit angst dat dit aantoont dat linkse politieke ideeën leiden tot geweld.

Ik realiseer me goed dat dit voor sommige oren bijna klinkt als satire, maar ik beloof je dat dit echt plaats vindt!

De kern van dit debacle stamt natuurlijk van het feit dat deze gebeurtenis gezien wordt als bewijs dat transgender zijn tot geweld leidt, en dit is de essentie van een opvallend voorbeeld. Het feit dat dit haaks staat op alles wat we tot nu toe weten over transgender mensen, en dat trans personen veel vaker het slachtoffer zijn van geweld dan dat ze de dader zijn, interesseert dit soort mensen verder niks.

Het belangrijkste is dat een agendapunt gepropageerd wordt, en in dat opzicht is de rechtse populistische media een prachtig wapen voor ze. Men hoeft vrijwel niks te doen wat betreft argumentatie; Geen bronnen, geen statistieken, niks. Zolang je een vinger kan wijzen naar een LHBTQ+ persoon of iemand van een andere minderheidsgroep die iets verschrikkelijks heeft gedaan, heb je genoeg munitie om makkelijk andere luie mensen te radicaliseren.

Voor meer informatie kan ik deze (Engelstalige) video van CritFacts aanbevelen:
https://www.youtube.com/watch?v=rGUw2bvZ-v8

De beste manier om hier mee om te gaan is door er bewust van te zijn, en door deze bewustwording door te geven aan andere mensen om je heen. Vooral personen die veel tijd doorbrengen op Facebook en andere sociale media met veel rechtse geluiden zijn hier bij gebaat. Laat ze duidelijk weten dat ze schermen met bedriegelijke argumentatie.

Met dit advies laat ik het hier bij voor deze blog. Hartelijk bedankt dat je ‘t tot het einde hebt gelezen!

Ik wens je een fijne rest van je dag, en tot de volgende keer.
-De Rode Vos

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.