Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
news4 juli 2024

[Spanje] "Los 6 de la Suiza" veroordeeld - Een aanval op de Spaanse arbeidersbeweging

GEPLAATST DOOR: FvA
CNT

Artikel overgenomen en vertaald van anarchismus.de

Het was eigenlijk al te verwachten. Op 24 juni bevestigde het Spaanse Hooggerechtshof de veroordeling van zes vakbondsleden van de CNT door de regionale rechtbank van Asturië tot drieënhalf jaar gevangenisstraf en een boete van 125.000 euro. De strijd tegen dit schandalige vonnis is verloren en er is een precedent geschapen om vakbondswerk strafbaar te stellen, zelfs als het niet gaat om illegale actievormen.

De zaak van 6 de la Suiza

Het begon allemaal in 2016, toen een werkneemster van de banketbakkerij "La Suiza" de anarchosyndicalistische vakbond CNT benaderde. Ze was door haar werkgever ontslagen tijdens haar zwangerschap. Ze kreeg geen vakantie en overuren uitbetaald en beschuldigde haar baas van seksuele intimidatie op het werk. Omdat de werkgever weigerde met de vakbond te onderhandelen, voerde de vakbond directe actie. Er werden protesten gehouden voor de winkel en de buurt werd op de hoogte gebracht van de zaak. De eigenaar van de winkel begon vervolgens lukraak mensen van de protestacties aan te geven. Tijdens dit geschil vroeg hij vervolgens het faillissement van zijn zaak aan. Naar aanleiding van de aangiftes begon een procedure, aan het eind waarvan de verdachten werden veroordeeld voor "voortgezette zware dwang en een misdrijf tegen de rechtsbedeling voor het lastigvallen van de winkeleigenaar". Zware dwang wordt in Spanje gedefinieerd als een soort afpersing van geld. De anarchisten werden veroordeeld omdat ze volgens de rechtbank met hun demonstraties de eigenaar probeerden te chanteren zodat hij hun eisen zou betalen. Omdat ze geen klacht hadden ingediend, wilden ze het conflict niet oplossen maar zichzelf verrijken. Klachten over arbeidsgeschillen kunnen alleen binnen bepaalde termijnen worden ingediend en het kan jaren duren voordat de klagers gerechtigheid krijgen. Daarom besluiten veel mensen in sectoren zoals de horeca om directe actie te ondernemen en demonstraties en opvallende campagnes te gebruiken om de baas achterstallig loon te laten betalen. De uitspraak moet daarom worden gezien als een directe aanval op de directe actiemiddelen die vooral door anarchosyndicalisten worden gebruikt.

Feminisme en seksuele intimidatie op de werkplek

Een gedeeltelijke argumentatie van het vonnis moet worden opgevat als een specifieke aanval op feministische structuren. Het is geen toeval dat vijf van de zes veroordeelden vrouwen zijn. Ze werden ervan beschuldigd dat ze bij elkaar waren gekomen en strategisch een plan hadden bedacht om het bedrijf met hun actievormen kapot te maken. Een vendetta zou tegen de baas wordt opgebouwd uit wederzijdse hulp van feministische structuren. Het Spaanse rechtssysteem laat op indrukwekkende wijze zien dat de strijd tegen seksisme op de werkplek niet via de rechter gewonnen kan worden. De aanklacht van seksuele intimidatie werd ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

Continuïteiten in het post-Franco rechtssysteem

De Spaanse instellingen zitten nog steeds vol met ambtenaren uit de Franco-dictatuur en hun ideologische afstammelingen. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen waren er nauwelijks personeelswisselingen of zelfs maar een "mars door de instellingen". Dankzij de algemene amnestie voor iedereen die tijdens de dictatuur actief was, konden de fascistische rechters hun post behouden en velde de Spaanse rechterlijke macht regelmatig harde vonnissen tegen linkse verdachten en acties van de klassenstrijd.

De rechter die verantwoordelijk was voor de uitspraak in eerste aanleg, Lino Rubio Mayo, had in de jaren 2000 al de aandacht getrokken met extreem harde en controversiële vonnissen tegen Asturiaanse havenarbeiders. Naast al deze structurele problemen zijn er de politieke verwikkelingen van de familie van de eigenaar van de banketbakkerij. De zoon van de eigenaar, Pablo Álvarez Meana, behoorde tot de "Nieuwe Generatie" van de conservatieve partij van voormalige Francoïsten genaamd Partido Popular. De partij is nog steeds het kristallisatiepunt van de oude stromingen tussen de functionarissen van de Franco-dictatuur, de bureaucraten, militairen en rechters van de Spaanse staat en de nieuwe fascistische krachten. Lange tijd was er geen extreem-rechtse partij in Spanje, omdat de Partido Popular al het hele politieke rechtse spectrum omvatte. Tegenwoordig werkt Pablo Álvarez Meana voor de minister van Binnenlandse Zaken van Javier Milei, de Argentijnse president die momenteel de meerderheid van de bevolking in armoede drijft voor zijn koers tegen inflatie. Milei is een soort popster van de neoliberale en nieuwe fascistische krachten in de Spaanstalige wereld. Álvarez Meana vierde de uitspraak in het proces als een overwinning op de anarchisten van de CNT.

Vooruitzichten voor de toekomst van de vakbondsstrijd in Spanje

Terwijl de enige overgebleven optie om de straf te verzachten of ongedaan te maken is om in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie, wat het begin van de gevangenisstraf niet zal vertragen, staat de CNT nu voor een probleem. In het vonnis betwistten de rechters elke Facebook-post van de vakbond over het onderwerp La Suiza. Het vonnis was ook gebaseerd op het feit dat de CNT blij was dat de winkel moest sluiten. Nu moet bij elke directe actie worden bekeken hoe verdere veroordelingen op deze schaal kunnen worden voorkomen. Tegelijkertijd is de golf van solidariteit in Spaans links en de vakbonden enorm. Enkele duizenden mensen namen op 15 juni deel aan een demonstratie in Gijon, waaronder leden van bijna alle Spaanse vakbonden, waaronder die van de UGT, die vergelijkbaar is met de vakbonden van de DGB. Daarnaast wordt de toenadering die vorig jaar begon tussen de CNT en de CGT, die in de jaren tachtig uit elkaar gingen, ook duidelijker op straat. De decennialange vijandschap wordt gestaag minder.

Helaas zijn de 6 van Suiza slechts een van de vele onderdrukkingsacties tegen links in Spanje. Onlangs werden de "6 de Zaragoza" gevangen gezet nadat ze ook jarenlang tegen hun opsluiting hadden gevochten. De antifascisten werden veroordeeld voor hun deelname aan een demonstratie die leidde tot botsingen met de politie. De lijst van politieke gevangenen in Spanje is traditioneel lang en de anarchistische beweging heeft ervaring met het verzorgen van haar gevangenen. De "6 de la Suiza" zullen niet alleen gelaten worden en de beweging zal haar strijd tegen seksisme op de werkvloer en loondiefstal voortzetten.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.