Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
blog25 mei 2023

De Rode Vos is boos: Een introductie van anti-LGBT+ propaganda in Nederland

Author: RodeVos | GEPLAATST DOOR: Rode Vos
De Rode Vos is boos: Een introductie van anti-LGBT+ propaganda in Nederland

Hallo iedereen.

Ik ga maar meteen met de deur in huis vallen: Ik ben boos. Ik ben boos, en jullie zouden dit ook moeten zijn.

Waarom? Omdat de Nederlandse overheid steeds meer een platform bied aan neo-fascisten om hun homofobie en transfobie als “bezorgde boodschap” in te dienen om zo rechtse propaganda te verspreiden in ons land.

Laat ik eerst even een stap terugnemen. Wie ben ik eigenlijk? Noem mij maar de Rode Vos. Mijn naam is niet belangrijk; Wat ik te vertellen heb wel. Ik ben in de dertig en al meer dan tien jaar uit de kast als LHBT+. Mijn familie kon hier helaas niet mee omgaan; De reden hier achter komt vooral neer op onbegrip, maar het zal mij niks verbazen als “gender kritische” propaganda ook heeft meegespeelt in hun standpunten.

“Wat is dat nou weer?”, zal je wellicht denken. “Gender kritische propaganda”? In het Engels heet dit ook wel “gender critical”. De term is bedoeld om transfobie als redelijke kritiek over te laten komen.

Gender critical, afgekort naar GC, is van oorsprong een ideologische mantel dat werd bedacht door mensen in de “TERF” gemeenschap. “TERF” staat voor “Trans-Exclusionary Radical Feminist”, maar omdat men deze term niet leuk vond (en ook omdat lang niet iedereen in hun beweging een “feministische” onderbouwing voor hun argumenten heeft). Je kunt “gender kritische” mensen op Twitter ook wel herkennen aan hun groen-wit paarse vlag in hun naam (zie afbeelding hieronder, homofobie inbegrepen), wat afgeleid is van de Suffragette beweging.

Een typische "gender critical" Twitter gebruiker, homofobie inbegrepen.


De Suffragette beweging is een groep uit wat we hedendaags de “eerste feministische golf noemen”. Hoewel deze groep mensen inderdaad aan het voorfront van het feminisme stonden, waren zij ook berucht voor hun racisme. Uiteraard is dit iets wat je vandaag de dag niet zo vaak voorbij hoort komen. De Suffragette beweging moet dan vooral gezien worden als een voornamelijk witte feministische beweging.

Kleine geschiedenisles terzijde, het is niet lastig om te zien waarom sommige mensen die verder nooit in contact staan met de LHBT+ gemeenschap in de war raken wanneer ze iemand argumenten uit de GC beweging zien maken en inderdaad geloven dat ze het goed voor hebben met iedereen. JK Rowling is een goed voorbeeld van een rijke witte miljardair met een gigantisch ego die geradicaliseerd is geraakt door GC argumenten en hier naar alle verwachtingen nooit meer uit raakt simpelweg omdat haar ego dit niet toelaat.

Tegelijkertijd propageert zij wel bekende “gender kritische” mensen die wetten willen doorvoeren om transgender identiteiten stelselmatig in te perken, en ze slagen hier in; Iemand als Joanna Cherry is een “member of parliament” in Schotland en is openlijk “gender kritisch” en handelt hier ook naar.

Dan heb je nog iemand als Kellie-Jay Keen die regelmatig op toer gaat om haar GC idealen te promoten: Eerder dit jaar ging ze naar Australië om haar haat te zaaien, en ter ondersteuning kwam er een groep Neo-Nazi's opdagen met een gigantische vlag waar “Destroy Paedo Freaks” op stond geprint. Sieg heilend stonden ze in het midden van de straat om anti-fascisme protesters te intimideren.

Sieg Heilende neo-nazis zijn te zien bij een "Let Women Speak" demonstratie in Melbourne, Australië.


Het moet gezegd worden dat de slogan “Destroy Paedo Freaks” natuurlijk niks te doen heeft met pedofielen en gebaseerd is op ouderwetse homofobie waarbij LHBT+ identiteiten door rechtsdenkers worden afgescheept als “gevaarlijk voor kinderen”. Er is geen enkel bewijs dat LHBT+ mensen meer kans hebben om pedofilische neigingen te hebben, voor wat voor reden dan ook, maar dit is het stereotype waar extreem rechts op leunt om LHBT+ discriminatie goed te praten.

De reactie van Kellie-Jay Keen tijdens haar evenement was voor iemand als ik aardig voorspelbaar: Ze had er niks over te zeggen. Ze sprak de Neo-Nazi's niet aan, en een aantal van haar metgezellen zijn zelfs leuk selfies gaan nemen met de Nazi's (zie afbeelding hieronder). Het mag duidelijk zijn waar zij staan politiek gewijs.

Eén van Kellie-Jay Keen's metgezellen maakt gezellig een kiekje met haar neo-nazi vriendjes.


Terug naar eigen land: Waar staat Nederland in deze “discussie”? Het Forum voor Democratie waagt zich nu al minstens een jaar aan anti-transgender propaganda. Zie ook deze FvD verkiezingspamflet die duidelijk aanstootgevend probeert te zijn, en deze protestvlag waarbij ook de FvD zich net als de Neo-Nazi's hierboven schuldig maken aan het propageren van homofobische stereotypes:

Bij het FvD maakt de anti-LHBTQ+ "culture war" duidelijk onderdeel uit van hun verkiezingsprogramma.

Een FvD protestvlag met een slogan dat suggereert dat LHBTQ+ mensen zich schuldig maken aan het seksualiseren van kinderen.


Maar het blijft niet alleen bij de FvD. Kleinschalige rechtsbewegingen zoals GenderTwijfel zijn al eerder in nieuws geweest vanwege hun anti-transgender propaganda in het openbaar:

Anti-transgender propaganda in een bushokje dat suggereert dat rechten voor transmensen haaks staan op andere mensenrechten.


Het moge duidelijk zijn dat anti-LHBT+ propaganda, met de focus op transgender rechten, steeds prominenter word in Nederland. Als we op de GenderTwijfel website kijken onder het kopje Ondertekenaars, zien we in elk geval twee bekende namen: Jan Kuitenbrouwer en Caroline Franssen. Beide zijn “journalisten” in de meest losse betekenis van het woord.

Ze zijn vooral bekend als columnisten waarbij er vaak geschermd word met typische “gender kritische” argumenten en “anti-woke” retoriek. Geheel naar verwachting voor een rechtse keyboard krijger op Twitter, dus. Jan Kuitenbrouwer’s bandbreedte vervuiling kan bijvoorbeeld op HP/De Tijd’s website bewonderd worden:

HP/De Tijd helpt graag mee met het verspreiden van anti-transgender retoriek.


Caroline Franssen is eigenaresse van een in-huis bedrijfje dat zich schijnt te concentreren op relatie therapie, en daarnaast concentreert ze zich op haar organisatie VoorZij, wat eigenlijk een directe kopie is van een typisch Britse anti-transgender organisatie als Women’s Place UK. Dat wil zeggen dat het zich vooral voor doet als feministisch en “bezorgt”, maar uiteindelijk alleen maar de focus legt op het inperken van transgender rechten in de wet.

Geen piep over anti-abortie wetsvoorstellen die met name in de VS en het Verenigd Koninkrijk steeds meer wortels beginnen te schieten in de politiek; De aandacht ligt puur en alleen op paniek zaaien over transgenders (wat uiteindelijk overloopt tot haat richting LHBT+ rechten in het algemeen).

We zouden optimistisch kunnen zijn en concluderen dat iemand als Franssen tot nu toe weinig succes heeft gehad met het introduceren van de Britse anti-transgender retoriek in de Nederlandse politiek, maar ik heb inmiddels al bewezen in deze blog dat het hen over het algemeen niet interesseert met wie zij een platform delen.

Als Franssen morgen een brief krijgt met de vraag of zij samen met (bijvoorbeeld) een trol als Gideon van Meijeren een podium wil delen om over transgenders te praten, staat ze een uur later al in de startblokken met Jan Kuitenbrouwer ernaast. Gegarandeerd.

Bovendien komt dan de vraag: Willen we het zo ver laten komen? Nee, dat willen we niet. Begin dit jaar hebben we gezien dat de Nederlandse politiek Gino Luurssen van Forum voor Democratie toeliet om in het teken van de voorgestelde “transgenderwet”, een anti-transgender tirade te houden waarin hij transgender mensen als “onkruid” benoemd, “dat je met de wortel moet aangrijpen”. Een uitspraak dat een NSB’er niet mis zou staan.

Een figuur als Franssen zou natuurlijk zo het voorbeeld van Kellie-Jay Keen kunnen volgen en hun platform en financiële steun accepteren om hun anti-LHBT+ boodschap te faciliteren indien deze mogelijkheid zich voor doet, en we weten uit ervaring dat bekende gezichten binnen de GC beweging dit regelmatig doen; WoLF is bijvoorbeeld een zelfde soort organisatie als VoorZij, met als verschil dat aan paar jaar geleden naar voren is gekomen dat zij donaties in de duizenden dollars hebben geaccepteerd van ADF, een rechts-christelijke stichting in Amerika dat financiële bijdragen levert aan politieke bewegingen die vrouwenrechten en LHBT+ rechten tegenwerken.

Dit dus. Dit is waarom ik boos ben.

Ik wou dat ik een iets leukere / positieve introductie zou kunnen schrijven voor mijn blog, maar dit is hetgeen wat veel LHBT+ mensen als ik bezig houd. Langzaam maar zeker zien we onze rechten in Amerika en Engeland uitgewist worden, en deze trend kruipt nu langzaam maar zeker naar Nederland. De eerste signalen zien we nu al (zoals hierboven besproken), dus laten we samen werken om het een halt toe te roepen.

Tot de volgende keer.

-De Rode Vos

Reacties (1)

Joost

Goed onderzoek, ga zo door!

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.