Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
library13 oktober 2021

Mode tips voor de dapperen en fabuleuze

Los van de vraag of je illegaal bezig bent, kan het tegenwoordig belangrijk zijn om je privacy te beschermen als je deelneemt aan openbare protesten. Lokale en federale rechtshandhavingsinstanties stellen uitgebreide dossiers samen over iedereen die zij verdacht achten; als je niet wilt dat zij je privacy schenden, kan het handig zijn als je anoniem blijft terwijl je je vermeende recht op vrije meningsuiting uitoefent. Hetzelfde geldt dubbel indien je geen wettelijk burger bent of vreest dat je werkgever je zal discrimineren wegens je politieke overtuigingen.

Mode tips voor de dapperen en fabuleuze.

Wilt u een autonoom individu zijn in plaats van een gezichtsloos, massa-geproduceerd radertje in de machine? Geweldig! Of, tenzij je in een blok marcheert - waar conformiteit een wapen is dat je kunt gebruiken om de machine zelf kapot te maken.

Afbeelding bron: Doorbraak.eu ID: De politie die uitgebreid demonstranten aan het surveilleren zijn tijdens een anti-fascistische en pro LGBTQ+ demonstratie in Rotterdam

Het doel van het blok als tactiek is dat iedereen zoveel mogelijk op elkaar lijkt, zodat in het ideale geval geen enkel individu binnen de anonieme massa kan worden geïdentificeerd (een soort data distortion). Dit helpt om iedereen veiliger te houden. Als slechts enkelen binnen een blok deze voorzorgsmaatregelen nemen, kan de politie gemakkelijker individuen en groepen opsporen en aanpakken, wat gevaarlijk is voor zowel degenen die binnen het blok opereren als voor degenen die dat niet doen. Degenen die de moeite doen om anoniem te blijven, kunnen extra aandacht van de politie trekken; degenen die dat niet doen, kunnen gemakkelijker worden geïdentificeerd, waardoor zij gemakkelijker doelwit kunnen worden. Geen van beide situaties is wenselijk.

Neem dit serieus! Als je iets riskant gaat doen, is het van cruciaal belang dat je deze voorzorgsmaatregelen neemt. Als je dat niet bent, kun je je kameraden niet beschermen en voorkomen dat je een doelwit wordt.

Als je een masker draagt, hou het dan altijd op! Als je op camera wordt vastgelegd of als men je ziet zonder masker, kun je gemakkelijk worden geïdentificeerd met het masker op.

Wees uiterst bedachtzaam over waar en wanneer je je masker en anonieme kleding op- en afdoet; er mogen geen camera's of vijandige getuigen zijn. Verken indien mogelijk het gebied op voorhand om geschikte plaatsen te vinden om je om te kleden. Denk eraan dat de politie vooral gemaskerde personen op het oog heeft die zich niet in een menigte bevinden die op dezelfde manier gekleed is. -Draag verschillende outfits in laagjes over elkaar, zodat je op alles bent voorbereid. Idealiter zojeje één outfit moeten hebben om op de plaats van de actie te komen zonder de aandacht te trekken, je anonieme uitrusting voor de actie zelf, en dan nog een outfit eronder zodat je eruit kunt zien als een onschuldige burger als je het gebied verlaat. Vergeet niet genoeg water te drinken, vooral als al die kleren warm worden.

Als je tatoeages hebt die zichtbaar zijn of kunnen zijn, bedek ze dan! Je kunt dit doen met make-up of concealer, vooral als je zware producten gebruikt die voor dat doel zijn ontworpen. Veel acteurs en dansers gebruiken Dermablend om tatoeages, brandwonden en littekens te verbergen. Het is verkrijgbaar in vele kleuren die kunnen worden gemengd om bij je huidskleur te passen, en het is waterbestendig en geschikt om 12 uur te dragen. Het is duur, maar goedkoper dan borgtocht! Als je geen Dermablend of soortgelijk product kunt vinden, bedek je tatoeages dan met kleding die niet omhoog kruipt. Stop je kleding in als het moet.

Als je zichtbare piercings hebt, doe ze dan uit, of bedek ze in ieder geval zodat ze niet zichtbaar zijn.

Loop niet in een blok in je gewone kleding, vooral niet als die opvallend is. Agenten mogen dan dom zijn, maar ze kunnen waarschijnlijk de foto's van de gemaskerde persoon met de paarse gestippelde broek vergelijken met foto's van dezelfde persoon in dezelfde outfit zonder het masker - zelfs als de foto's op verschillende dagen zijn genomen.

Als je een rugzak of tas draagt, neem dan niet de tas die je in het dagelijks leven ook draagt. Hoe perfect je outfit ook is, het is allemaal voor niets als je tas herkenbaar is - vooral als je, zoals veel mensen, veel minder vaak van tas verandert dan van kleding.

Hetzelfde geldt voor je schoenen, om dezelfde redenen: draag andere schoenen tijdens de actie dan je elke dag draagt. Dit is ook belangrijk omdat agenten kunnen proberen voetafdrukken of andere sporen van schoenen als bewijs te gebruiken.

Draag geen patches of andere herkenbare insignes op je kleding als je in een blok zit, tenzij iedereen precies dezelfde op precies dezelfde plaatsen heeft.

Bedek niet alleen je gezicht! Bandana's zijn populair en handig, maar ze verhullen niet genoeg. Bedek je hoofd volledig zodat je haar niet te zien is - vooral als het opvallend is. In een blok kun je dit doen door een skimasker te dragen of een masker te maken van een T-shirt - trek het gat in de nek over je ogen en knoop de mouwen achter je hoofd vast, terwijl de rest van het shirt je hoofd en schouders bedekt. In andere omstandigheden zou je een pruik kunnen proberen, als dat past bij de actie.

Bedek indien mogelijk je ogen. Een veiligheidsbril kan dit doen en dient tegelijkertijd als bescherming van je ogen tegen chemische wapens; een onopvallende zonnebril kan ook werken in geval van nood. Beide zijn op sterkte verkrijgbaar en zijn beter te gebruiken dan je gewone bril, vooral als je gewone bril opvallend is. Contactlenzen zijn af te raden in situaties waarin je in contact kunt komen met chemische wapens.

Pas op dat je geen vingerafdrukken en DNA-bewijs achterlaat! Draag stoffen handschoenen - leer en latex kunnen vingerafdrukken vasthouden en zelfs doorgeven aan voorwerpen die je aanraakt. Veeg gereedschap en andere voorwerpen van tevoren af met alcohol om vingerafdrukken te verwijderen-je weet nooit wat er in de chaos verloren kan gaan. Vergeet de batterijen in zaklantaarns niet!

Oefen thuis! Ga niet naar buiten in een lompe outfit die je nog nooit gedragen hebt en verwacht dan dat je politie-schokkende behendigheidsprestaties kunt leveren. Je moet vertrouwd zijn met je outfit en je er prettig in kunnen bewegen; het is belangrijk dat je zicht niet in het gedrang komt.

Laat dit alles je geen vals gevoel van veiligheid geven. Wees voorzichtig! Beoordeel het risico eerlijk; doe niets als je niet zeker weet of je met de ergst mogelijke gevolgen kunt leven. Blijf je bewust van je omgeving en luister naar je instincten. Zorg ervoor dat je de mensen met wie je samenwerkt kent en vertrouwt, vooral als het om risicovolle activiteiten gaat. Beoefen te allen tijde een goede veiligheidscultuur. Ken je wettelijke rechten [PDF - .9 MB] en doe er een beroep op, vooral in stressvolle situaties. Als je dat doet, worden de zaken er misschien niet beter op, maar als je het niet doet, worden ze zeker erger!

Laat je niet betrappen! Blijf veilig(er) en tot op de barricade!

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.