Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant9 oktober 2024

Het Marcheren Van De Laarzen – Antimilitarisme en meer…

Author: Tijdschriftdeas | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: libertaireorde.wordpress.com

Het thema van het oktober-nummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (nr. 1865) kan niet actueler zijn: de oorlogen in Oekraïne, in Palestina, of, waarover men minder hoort, in Soedan, tonen hun gruweldaden in een stortvloed van walging op de beeldschermen. In dit nummer een vraaggesprek met een collega-anarchist uit Soedan.

‘Helaas is deze onvermoeibare strijd tegen militaire onzin niet nieuw. Je hoeft alleen maar de geschriften van Louis Lecoin te lezen [Franse dienstweigeraar, pacifistische activist, syndicalist, libertair (1888-1971)], of de memoires van de ongehoorzamen uit de jaren zeventig. Bullshit blijft onzin, en oorlog neemt zijn hoogste plaats daarbij in.’ Aldus het redactioneel. [ThH]

Het redactioneel gaat verder met: ‘De militarisering van de samenleving is niet nieuw, maar wat wel veranderd is, zijn de technische middelen die worden gebruikt om de geest en het gedrag te transformeren. De innovaties die door de politie worden gebruikt, liggen dicht bij oorlogswapens: Centaur-pantservoertuigen, granaten om groepen mensen zich te laten verspreiden (in het Engels aangeduid met ‘sting-ball grenade’). De vijand bevindt zich niet alleen aan de grenzen, hij bevindt zich ook er binnen…’.

‘De verschillende experimenten die zijn uitgevoerd tijdens evenementen zoals hooligangevechten in stadions of de recente mondiale gezondheidscrisis hebben de machthebbers in staat gesteld formidabele systemen voor bevolkingscontrole te ontwikkelen, en wat Frankrijk aangaat, deze opnieuw te testen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Verhoogde efficiëntie met de generalisatie van kunstmatige intelligentie. We hebben het gezien bij het Israëlische leger; we zullen het in de toekomst ongetwijfeld weer zien.’

‘De militarisering van de geest en de onderwerping aan gezag profiteren van de alomtegenwoordigheid van sociale netwerken, die op voordelige wijze politie en tanks vervangen, zodat een volk zich goed gedraagt ​​en gehoorzaamt. Deze SNU-onzin [Service National Universel, ofwel ‘algemene nationale dienst’ voor jongeren tussen 15-17 jaar om die in een aantal maanden orde en gezagsaanvaarding aan te leren; thh.] en andere burgerschap ‘circussen’ versterken het leren van onderwerping buiten het gezin, op school. Om deze multi-target marketing te voltooien zijn vrouwen nu de nieuwe ‘vijver’ voor het ‘management van staatsmoorden. In alle staten.’ Dit redactioneel mag als inleiding gelden op het 35 pagina’s tellende antimilitarisme dossier in dit nummer.

Anarchisme en bommengooien

Wie naar al het (oorlogs)geweld in de wereld kijkt en nog steeds denkt dat anarchisme en bommengooien met elkaar samenvallen, kan niet anders dan allemaal anarchisten aan het werk zien. In hun antimilitaristisch opstelling, als te lezen in het dossier, lijken (‘echte’) anarchisten paradoxaal anti-anarchisten – door hun fundamentele afwijzing van het geweld dat met staatssteun en onder leiding van staten bedreven wordt. Door alle staten, onder alle leiders.

Psychiatrische ziekenhuizen zouden vol kunnen zitten met opdrachtgevers van statelijke massamoorden, met wapenontwikkelaars en dito producenten. Vermoedelijk psychopaten, zal blijken uit nader medisch onderzoek…

In het oktober-nummer vindt u naast het anti-oorlogsdossier natuurlijk ook de bekende rubrieken, over een tal van strijdperken, cultuur en boeken.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1865, oktober 2024, 64 blz., prijs 4 euro.

*  Striptekening overgenomen uit Le Monde libertaire (1865) ; zie aldaar het stripverhaal La Chanson De Craonne, pp. 47-52.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.