Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
anarchokrant23 augustus 2023

Burgemeester Bruls en de Telegraaf helpen fascistische studenten met rekruteren

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Fascistisch fanzine

De demonstranten die maandag bestuursleden van GNSV hebben aangevallen, moeten zich schamen. Hun gedrag is niet toelaatbaar en past niet binnen de democratische rechtsorde waarin voor elke mening van rechts tot links volop plaats moet zijn. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Bruls over de vechtpartij, die uitbrak tijdens de Introductiemarkt tussen zich anti-fascistisch noemende demonstranten en drie leden van de GNSV”, aldus de Telegraaf gisteren. Die krant schrijft erover, maar via het ANP hebben ook het AD, het ND en Leidsch Dagblad het overgenomen. Compleet onverantwoordelijk van Bruls om zonder enige informatie op deze bres te springen, maar ook van de media om zonder tegenspraak fascisten te geloven. Wie is GNSV?

GNSV is de studentenarm van de Geuzenbond. De GNSV doet zich expres veel milder voor dan de Geuzenbond, maar het zijn zo goed als dezelfde organisaties. Hieronder een foto van Geuzenbond en het GNSV-bestuur. Vos links, Lars legt bloemen, Frank achter Lars (GNSV heeft de lintjes)

GNSV doet zich dus heel onschuldig voor, maar wie naar de Geuzenbond kijkt weet dat ze dat niet zijn. In hun blaadje De Stormlamp (Vergelijk NSDAP-blad “Der Stürmer”) eisen ze de bouw van Fort Europa en de etnische zuivering van Nederland. Ook eren ze fascist Oswald Spengler

In een ander nummer spreken ze zich positief uit over de Nationale Unie, een fascistische partij die later is gefuseerd met de Algemene Fascistenbond. Hun latere verzetsstrijd (door historici betwist) was niet uit op verzet tegen fascisme, maar tegen Duitse overheersing.

Binnenkort komt de nieuwe versie van De Stormlamp uit, met daarin een platform voor Thomas Rousseau. Hieronder een lijstje met denkbeelden van de groep, maar aan welke kant van het politieke spectrum de knokploeg Patriot Front staat, kan je simpelweg afleiden aan het logo.

Het logo van het Patriottisch Front met centraal de fasces, een roedenbundel. Het symbool dat veel gebruikt werd door de Italiaanse fascistische dictator Mussolini.

Hun inzet voor de volgende verkiezingen is “remigratie”: het uitzetten van alle mensen met een migratieachtergrond. Als je dat leest samen met hun bovenstaande artikel over demografie, dan gaat dat om een etnische zuivering van iedereen die niet wit is.

Het is dan ook niet vreemd dat ze elk jaar welkom zijn op de IJzerwake, een samenkomst van extreem-rechtse organisaties, waarbij ook SS-ers worden herdacht. Waarbij ook Voorpost aanwezig is, herkenbaar aan hun oranje-rood-witte NSB-vlag, met daarop soms een Algiz-rune.

En wie het over geweld heeft, kan er niet omheen dat de Geuzenbond constant aan het trainen is voor geweld, en dat als centraal onderdeel ziet van hun politieke boodschap.

Ook schuwen ze geen queerfobe intimidatie. In Leiden probeerden ze mee te doen aan de El Cid, en daar hebben ze vervolgens mensen met een queer uiterlijk lastiggevallen. Hieronder een filmpje met Vos, Lars en Thomas (het GNSV-bestuur).

Je kan hier allerlei meningen over hebben. Maar GNSV en de Geuzenbond neerzetten als groepen die “ook een mening mogen hebben” en vervolgens niet ingaan op hun extreem-rechtse en gewelddadige gedachtegoed, gaat compleet voorbij aan het geweld dat ze doen. Dan help je met rekruteren.

Als je als journalist simpelweg ervoor kiest om “Daan” van GNSV Nijmegen aan het woord te laten, zonder even te noemen dat zijn organisatie de wervingstak is van de extreem-rechtse Geuzenbond en Voorpost, dan ben je niet jouw werk aan het doen, maar hun werk.

En burgemeester Bruls: moet er voor deze mensen plek zijn? Mogen fascisten hun gedachtegoed verspreiden en mensen ronselen voor hun etnische zuiveringscampagne? Is dat hoe het Radboud en Bruls omgaan met studenten en burgers die doelwit zijn van fascisten?

Ter afsluiting nog wat achtergrond over Oswald Spengler.

Bo Salomons

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.