Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news6 februari 2022

Over de totale bewakingsorde waarmee anarchistische kameraad Toby Shone wordt geconfronteerd.

payload

De volgende tekst werd op 28 januari 2022 gepubliceerd op darknights.noblogs.org en werd vertaald binnen het FvA netwerk

Ook al kon de politie hun terrorismezaak tegen hem na een onderzoek van vier jaar niet bewijzen, wordt anarchistische gevangene Toby Shone geconfronteerd met een preventiebevel zware criminaliteit (SCPO) die de criminalisering en totale surveillance van hem en iedereen om hem heen voor jaren na zijn vrijlating zal sanctioneren.

In november 2020, werd een serie van gecoördineerd invallen tegen één van de vermeende beheerders van de website 325.nostate.net uitgevoerd door de antiterrositische eenheid in het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van “Operation Adream”[^1] [^2]. Verschillende eigendommen in het zuidwesten van Engeland werden doorzocht, en één persoon, Toby Shone, werd onder schot gearresteerd in het Forest of Dean en aangeklaagd op grond van de wet op het terrorisme. Dit was de eerste keer dat de Britse staat een poging deed om een anarchist te vervolgen op grond van de moderne terrorismewetgeving en de eerste keer dat iemand werd vervolgd omdat hij ervan werd verdacht een anarchistische website te beheren.

Toby werd oorspronkelijk beschuldigd van het verlenen van een dienst die anderen toegang verschaft tot terroristische publicaties, van fondsenwerving voor terroristische doeleinden, en van twee aanklachten wegens het bezit van informatie die nuttig kan zijn voor een terrorist. Hij pleitte niet schuldig, de politie was niet in staat om enig bewijs te produceren, en het openbaar ministerie werd gedwongen om deze aanklachten op 1 oktober 2021 te laten vallen.

Uiteindelijk werd Toby Shone op 13 oktober 2021 veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden gevangenisstraf voor 8 drugsovertredingen. De ‘drugs’ waren psychedelica en medicinale planten die werden gevonden in twee van de vier panden die in november 2020 werden binnengevallen, allemaal collectieve ruimtes. Hij zat 8 maanden van deze straf uit in voorarrest in HMP Wandsworth en wordt momenteel vastgehouden in HMP Bristol. Hij wordt ergens tussen augustus en december 2022 vrijgelaten.

Hoofdinspecteur Sion Margrie en de procureurs Dan Porson-Pounds en Thomas Coke-Smythe zetten hun vervolging van Toby echter voort door een bevel aan te vragen dat zijn dagelijkse bewegingen, zijn contacten met anderen, zijn woonplaats, zijn financiën, zijn apparatuur enzovoort controleert en in de gaten houdt. Het eist ook dat precieze informatie wordt gegeven aan de politie van al zijn vrienden, contacten, geliefden, kennissen, en eventuele zakelijke klanten. Zijn bankrekening en toegang tot zijn telefoon, internet en opslagapparaten zouden worden gecontroleerd, en hij kan die van niemand anders gebruiken. Hij zou geen gebruik kunnen maken van encryptietechnologie en mag slechts 50 pond in contanten hebben, waardoor hij gedwongen is geen contant geld te gebruiken om zijn financiële voetafdruk te kunnen volgen. Als hij ergens blijft overnachten moet hij de politie vertellen waar, wanneer, met wie en waarom. Als iemand op bezoek komt moet hij ook registreren wie, wanneer en waarom. Werkmogelijkheden, hoeveel hij verdient en wie hij ontmoet, moeten ook worden gemeld. In feite zou dit bevel hem onder een vorm van huisarrest plaatsen en hem dwingen medeplichtig te zijn aan zijn eigen toezicht en dat van zijn vrienden.

Preventiebevelen zware criminaliteit worden vaak gebruikt als “sluipvonnis” wanneer de politie de eerste keer haar zin niet krijgt. Het bevel zou minstens vijf jaar duren na zijn vrijlating uit de gevangenis, en kan daarna worden verlengd. Toby kan nog eens vijf jaar gevangenisstraf tegemoet zien als hij het overtreedt, wat de politie natuurlijk vurig hoopt. Het bevel is ontworpen om overtreden te worden, want de voorwaarden en beperkingen zijn zo krankzinnig en zo talrijk, dat het onmogelijk zou zijn ze niet op een bepaald moment te overtreden. Als zijn vrienden weigeren mee te werken, kunnen zij ook strafrechtelijke vervolging en een gevangenisstraf van 12 maanden wegens obstructie tegemoet zien.

De politie beweert dat dit bevel nodig is vanwege Toby’s alternatieve levensstijl en overtuigingen. Het criminaliseren van een levensstijl om een SCPO te rechtvaardigen is niet alleen schandalig maar ook een zeer gevaarlijk precedent. Een ander gevaarlijk precedent is dat een SCPO wordt gebruikt tegen activisten. Het is duidelijk dat dit bevel niets te maken heeft met de drugsaanklachten waar Toby voor veroordeeld is en waarvoor hij nu meer dan genoeg tijd uitzit. In plaats daarvan heeft het bevel alles te maken met de beschuldigingen van terrorisme waar de politie geen bewijs voor kon vinden. Het heeft alles te maken met het feit dat hij betrokken is bij de anarchistische beweging.

Zoals duidelijk blijkt uit de nieuwe politiewetgeving die er door het autoritaire Britse regime, met name onder zijn minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, haastig doorheen gejaagd wordt, heeft dit Control Order niet alleen betrekking op Toby. Het gaat zelfs niet alleen over staatsrepressie van anarchistische tegen-informatie-initiatieven. Het gaat om het scheppen van een precedent om welke vorm van protest dan ook te smoren met een zwaar bewakingsmiddel en om mensen te dwingen medeplichtig te zijn aan hun eigen repressie en bewaking, en die van hun sociale omgeving. Het bevel tegen Toby is qua rechtvaardiging en inhoud vergelijkbaar met het voorgestelde, en onlangs verworpen, “Serious Disruption Prevention Order”, dat deel uitmaakte van de nieuwe en controversiële politiewet die erdoor werd gedrukt. Op grond van dit bevel zou een persoon verplicht zijn geweest zijn medeplichtigen en hun bewegingen bij de politie te registreren voor geen ander misdrijf dan dat hij is geprofileerd en geïdentificeerd als een feitelijke of potentiële dissident. Door de grenzen van de repressie tegen activisten, anarchisten en dissidenten te verleggen, glijdt het Verenigd Koninkrijk af naar een nauwelijks verholen dictatuur.

De hoorzitting voor de SCPO tegen Toby is in Bristol Crown Court op 22 februari 2022. Toon alsjeblieft je solidariteit met Toby om 9 uur ‘s ochtends bij de rechtbank. Toon je solidariteit met hem en andere anarchistische gevangenen waar, wanneer en hoe je maar kunt. We hebben jullie lawaai en goede vibraties nodig tegen deze voortdurende politieke vervolging van Toby Shone.

Je kan meer informatie over Toby zijn zaak vinden op: https://darknights.noblogs.org/post/tag/toby-shone/.

Je kunt naar Toby schrijven op dit adres. Vergeet niet een verzendadres op de achterkant van de envelop te zetten, anders komen de brieven niet aan.

Toby Shone

A7645EP HMP Bristol 19 Cambridge Road Bishopston Bristol BS7 8PS UK

[^1]: Operatie Adream is een montage, een samenvoeging van ongelijksoortige, los van elkaar staande elementen, die typerend is voor repressieve operaties in Zuid-Europa en die zich over het gehele continent heeft verspreid. Deze wordt nu ingezet door de Britse politie. Operatie Adream tracht de “Conspiracy of Cells of Fire” voor te stellen als een voortzetting van de gewapende marxistisch-leninistische revolutionaire organisatie 17 november. Dit is een belangrijke fantasie voor het doel van de repressie in deze operatie, aangezien 17 november een verboden groep is in het Verenigd Koninkrijk. Het belangrijkste is dat Operatie Adream de diverse anarchistische groepen, uitgeefprojecten en initiatieven ter ondersteuning van gevangenen heeft willen voorstellen als een reeks organisatorische knooppunten voor de uitvoering en verheerlijking van terrorisme. De zaak werd goedgekeurd door de directeur van het Openbaar Ministerie Max Hill QC. Uit het onderzoek bleek in ieder geval de deelname van Nederlandse en Duitse agenten, de verborgen hand van de veiligheidsdiensten en een internationale dimensie van de operatie, gebaseerd op eerdere golven van repressie in Spanje, Italië en Griekenland. [^2]: Op 29.03.21 heeft de Nederlandse politie een inval gedaan in het datacentrum waar de server van Nostate.net staat, waarbij de server zelf in beslag is genomen als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar “terrorisme” (Operation Adream). Nostate.net is een collectief dat een platform bood voor internationale bewegingswebsites van gevangenen solidariteitsgroepen, meerdere campagne collectieven, anti-summit pagina’s en internationale tegen-informatie. Belangrijke sites die nostate.net als platform gebruikten en het doelwit waren van deze repressieve aanval van de Nederlandse politie zijn Anarchist Black Cross Berlin, Montreal Counter-Info, Northshore Counter-Info, Act For Freedom Now! (nu opnieuw geactiveerd op noblogs.org https://actforfree.noblogs.org/) en 325. https://325.nostate.net/#Communique20210409-english

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.