Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant14 juni 2024

15 juni, Amsterdam: MOVE demonstratie van en voor vluchtelingen en migranten

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

Op 15 juni organiseert MiGreat in Amsterdam voor de tweede keer de MOVE demonstratie. In 2023 vond die demonstratie voor het eerst plaats. “De MOVE demo is harder nodig dan ooit, want de Europese grenzen worden nog steeds met grof geweld bewaakt, met duizenden doden per jaar”, aldus de actiegroep.

14 juni, 2024 3 min leestijd

Op 15 juni organiseert MiGreat in Amsterdam voor de tweede keer de MOVE demonstratie. In 2023 vond die demonstratie voor het eerst plaats. “De MOVE demo is harder nodig dan ooit, want de Europese grenzen worden nog steeds met grof geweld bewaakt, met duizenden doden per jaar”, aldus de actiegroep. “Het opvangcentrum in Ter Apel barst opnieuw uit zijn voegen, strafbaarstelling illegaliteit en stopzetten opvang ongedocumenteerden zijn onderdeel van de kabinetsonderhandelingen. Op de demonstratie strijden we voor het afbreken van grenzen, vrije beweging en gelijke rechten. Voor ieder mens, overal.”

De MOVE demonstratie van vorig jaar had een radicaal en van onderop karakter. Mensen beschermen, grenzen afschaffen, niemand is illegaal en vrijheid van beweging waren de kerngedachten waarmee die demonstratie was opgezet. Afgezien van een enkele witte spreker kwamen alleen mensen van kleur aan het woord, vluchtelingen en migranten die fel en krachtig vanuit hun eigen ervaringen de verschrikkelijke politiek van migratiebeheersing aanklaagden. Want die politiek zet hun levens op het spel, die politiek maakt hen illegaal en leidt tot afwijzing, opsluiting, uitzetting en vervolging. Verheugend was toen de aanwezigheid van zeker tientallen bewoners van asielzoekerscentra, die veel zelfgemaakte actieborden hadden meegebracht. MiGreat had voor hen een sponsoractie opgezet waarbij geld kon worden gegeven voor de vaak verre en dure reis die deze vluchtelingen hadden moeten maken vanuit hun azc naar de Dam in Amsterdam. In die geest wordt ook de demonstratie van dit jaar georganiseerd.

Zaterdag 15 juni
Vanaf 14:00 uur
Dam, Amsterdam

“Ieder mens zou vrij moeten zijn om te bewegen en te verblijven waar ze maar willen. Geen segregatie op basis van nationaliteit en verblijfsstatus, vrijheid en gelijkheid voor iedereen!”, zo begint het MOVE manifest dat is gekoppeld aan de demonstratie op 15 juni. MiGreat roept iedereen en vooral ook vluchtelingen en migranten op om mee te doen met de demonstratie en zet daarbij op een rijtje wat je kunt bijdragen:

  • “Ben je aangesloten bij een organisatie? Teken het manifest.
  • Doneer voor de kosten van de demonstratie en voor treinkaartjes, zodat ook mensen met een kleine beurs naar de demo kunnen komen.
  • Mobiliseer jouw achterban en organiseer (eventueel samen met andere organisaties) een blok tijdens de mars. Maak van tevoren banners en slogans en laat aan de wereld weten dat jullie vrije migratie steunen!
  • Mobiliseer en organiseer lokaal vervoer, bijvoorbeeld voor mensen uit azc’s en ongedocumenteerde mensen.
  • Deel de oproep om te demonstreren in netwerken, nieuwsbrieven, op sociale media, deel flyers uit of hang posters op. Hou onze socials en website in de gaten voor het materiaal!”

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.