Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news11 november 2022

YOUR SILENCE KILLS: De strijd tegen het gebruik van chemische wapens door de Turkse staat op Koerdistan en het zwijgen van de internationale gemeenschap.

In het kader van de actieweek #WeSeeYourCrimes hebben 1 November, 2022 meer dan duizend mensen gedemonstreerd in Den Haag, onder het motto: “We see your crimes - Stop the use of chemical weapons in Kurdistan!” tegen het gebruik van chemische wapens door de Turkse staat tegen burgers en de guerrilla’s in de Koerdische gebieden in Noord-Irak en Noord-Syrië.

Sinds april 2021, het begin van de nieuwe Turkse invasie in de Koerdische gebieden in Noord-Irak en Noord-Syrië (de datum waarop de Armeense Genocide wordt herdacht), zijn burgers en guerrilla’s van de PKK aangevallen en gebombardeerd met verboden chemische wapens, gifgassen en bommen.

Maar ondanks de massale oorlogsmisdaden en aanvallen die ver van elk besef van geweten en menselijkheid plaatsvinden, zwijgt de internationale gemeenschap en verwerpen ze alle beweringen en bewijzen die zich opstapelen.

Beschrijving: Een recent geplubiceerde video waar in te zien is hoe twee guerrilla's het slachtoffer worden van Turkse chemische wapens, vrijgegeven door People's Defence Forces (HPG). Bron: medyanews.net

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag (OPCW)[^1] en andere internationale toezichthouders hebben tot nu toe geweigerd een onderzoeksteam naar het gebied te sturen. Medici, peshmerga, NGO’s, Koerdische ambtenaren en dorpelingen verklaren allemaal duidelijk ervan overtuigd te zijn dat er chemicaliën zijn gebruikt. Getuigenissen van gezondheidsfunctionarissen beweren dat ze zijn bedreigd en gedwongen werden door de Turks staat om medische rapporten te wijzigen waarin vermeld stond dat ze patiënten behandelden voor blootstelling aan chemicaliën. In de getroffen gebieden zijn monsters van grond, kleding en haar verzameld, maar ze weigert die te testen op de aanwezigheid van chemicaliën.

De militaire operatie van Turkije heeft geleid tot de bouw van vele nieuwe militaire bases, verbonden door een netwerk van wegen die ook over de Turkse grens leiden. De uitbreiding heeft geleid tot beschuldigingen van een feitelijke bezetting. Zo vonden er bijvoorbeeld luchtaanvallen plaats gericht tegen ziekenhuiz, burgers en politieke leiders in Shengal, Qandil en het vluchtelingenkamp Makhmour. Dit zijn oorlogsmisdaden, maar de internationale gemeenschap zwijgt. Alle drie de gebieden hanteren een systeem van zelfbestuur dat de principes van Democratisch Confederalisme volgt.

Ook stellen veiligheidsfunctionarissen dat Turkije en de VS achter de opleving van Isis in de regio zit, het eerste om Koerden aan te vallen en het tweede als hulpmilitie tegen door Iran gesteunde troepen.

Turkije kondigde aan dat de militaire interventie gericht is op de definitieve nederlaag van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Die de Turkse staat als terroristen bestempeld. In werkelijkheid is het de Turkse staat die de terreur uitvoert en die zelf veel fascistische en autoritaire kenmerken heeft.

Tal van westerse regeringen hebben de beschuldigingen dat Turkije chemische wapens heeft gebruikt, van de hand gewezen.

De Britse regering gooide het op "een gebrek aan bewijs". Omdat de Britten hun eigen aandeel hebben in de oorlogsmisdaden en genocide tegen de Koerden is het niet gek dat ze de bewijzen van de hand wijzen.[^3][^4] In het geheim heeft de Britse regering Turkije voorzien van apparatuur, onderdelen en technologie voor de gevreesde “killer drones”[^2]

Ook de Duitse staat houd Turkije een hand boven het hoofd en gaf als react dat het gebruik van witte fosfor (een van de chemicaliën die mogelijk bij de aanvallen zijn gebruikt) wettelijk was. Aangezien Duitsland de grootste wapenleverancier voor Turkije doet het ze goed om hun te vriend te houden. Dat Duitsland de kant kiest van de autoritaire Turkse staat blijkt ook uit de verbanning van twee journalisten die verslag deden van de Koerdische vrijheidsstrijd.[^5]

Joseph Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de Europese Unie, zei vorige maand dat er “geen meldingen van bevestigde chemische aanvallen zijn ingediend” in antwoord op een schriftelijke vraag die het Zweedse parlementslid Malin Bjork in juni had ingediend.

De OPCW kwam zelf met een verklaring in de krant de Times kort nadat Turkije een donatie van 30.000 euro (26.000 pond) had gedaan aan het toekomstige OPCW Centrum voor Chemie en Technologie. De verklaring over witte fosfor en stelde dat het gebruik ervan niet onder het verbod verdrag over chemische wapens valt. En dat “In dergelijke gevallen zijn de beoogde effecten het gevolg van de thermische eigenschappen van witte fosfor, en niet van zijn chemische (giftige) eigenschappen.”

Witte fosfor wordt gewoonlijk bij militaire operaties gebruikt om rook te produceren of verlichting te geven. Wanneer witte fosfor wordt gebruikt als rook, verlichting of als brandend wapen, valt het gebruik ervan niet onder het Verdrag over chemische wapens. Maar het bewijs van de kortgeleden verschenen video beelden tonen duidelijk aan dat PKK-strijders vergast en vergiftigd worden in plaats van verbranding.[^6]

Critici bestempelden de verklaring van 17 oktober toen als “omkoping” om de dodelijke chemische wapen aanval van het NAVO-lid te maskeren.

Er zijn meer aanwijzingen dat de OPCW zich meer en meer partijdig opstelt en wordt gebruikt voor politieke doel einde door machtige westerse landen.[^7]


In Den Haag voeren meerdere Koerden al langere tijd actie voor het gebouw van de OPCW.[^6] Om extra druk uit te voeren riep de Kurdish youth movement vorig jaar december op tot actie. Activisten uit verschillende Europese landen reisde naar het OPCW kantoor en sommigen van hen slaagden er zelfs in het gebouw van de organisatie binnen te dringen. De politie uitgerust met wapenstokken, traangas en honden hield 44 mensen aan, van wie er 39 na drie dagen hechtenis werden vrijgelaten. Vijf van hen werden beschuldigd van beschadiging van openbare eigendom, geweld tegen de politie, overtreding van de wet op samenscholing en huisvredebreuk. Vier van hem zaten hier voor bijna twee volle maande vast.

Deze harde straffen en het gewelddadige optreden door de Nederlandse staat tegen mensen die opkomen voor mensen rechten is een wreedheid an sich.


Naast de grotere demonstraties voor het kantoor, demonstreert een Xosnav Ata al bijna 100 dagen achter elkaar voor gerechtigheid en de eis voor een onderzoek naar de chemische wapens die ook zijn nicht om het leven hebben gebracht.[^8]

Voor meer info over Xosnav Ata en zijn nicht zie: Protest in front of OPCW continues

De demonstratie van 1 November op het Malie veld in werd weer hevig onderdrukt door de Nederlandse staat.

De centrale eis van de demonstratie was het beëindigen van de aanvalsoorlog en het onderzoeken van het gebruik van chemische wapens door de bevoegde internationale organisaties zoals de OPCW en bijbehorende sancties tegen Turkije.

Met foto's en spandoeken herdachten de demonstranten ook de 17 guerrillastrijders die onlangs werden gedood bij een aanval met gifgas door het Turkse leger.

De demonstratie werd echter kort voor het bereiken van het rallyterrein bruut aangevallen door de Nederlandse politie met paarden en honden als wapens. Als reden werd opgegeven dat er een aanval was geweest op het Turkse consulaat, waar de demonstratieroute langs liep. Bij de aanval raakten in totaal 30 activisten gewond, waarvan twee ernstig. Tot op heden zijn twaalf mensen aangehouden.

Een demonstrant vertelde ANF: "Eigenlijk was onze demonstratie heel goed, luid en krachtig. Het bleef ook vreedzaam gedurende de hele mars. Kort voordat we het weiland opdraaiden waar de slotbijeenkomst zou plaatsvinden, viel de politie ons plotseling aan. Ze vielen ons aan met paarden en honden. De paarden waren enorm. Ze vertrapten je gewoon als je niet uit de weg kon. Steeds weer vielen er mensen voor de paarden, maar de politiemannen hielden de paarden niet tegen, ze reden gewoon over de mensen heen. Ze sloegen de mensen met knuppels van bovenaf. Sommigen raakten in paniek. Ik raakte ook in paniek, want wij werden ook steeds verder in elkaar geduwd. Ik zag een man die hevig bloedde uit zijn hoofd. Een andere man was in de rivier gevallen en werd gered door onze vrienden. Er kwamen verschillende ambulances. De politie dreigde herhaaldelijk de honden op ons los te laten. Toen begonnen ze individuen uit de menigte te plukken. Dit ging zo door tot we uiteindelijk vertrokken. Ik zag dat, zelfs uit de bussen, mensen door de politie werden weggehaald vlak voordat we vertrokken."[^9]

Ondertussen hebben meerder Koerdische groepen en organisaties hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin ze het politiegeweld tegen de demonstratie veroordelen en terecht excuses eisen van zowel de Nederlandse regering als de politie.[^10]

De repressie van de Nederlandse staat zal de opkomst voor gerechtigheid niet kunnen breken en de beweging alleen maar sterker maken. Als Rojava ons een iets toont dan het wel de onthulling van de corruptheid en de leugens van de staten in Europa. Rojava is de hoop en het bewijs dat een alternatieve wereld mogelijk is met directe democratie, totale gendergelijkheid, secularisme, ethisch pluralisme en ecologie. Zonder natiestaten, religieuze invloed op de samenleving, dictatuur en kapitalisme.

Voor morgen 12 November staat er weer een demo gepland, deze keer in Düsseldorf.


Voor meer info en updates over de strijd tegen de Turkse staat en voor Rojava zie:

Actie groep Radical solidarity die zich er voor inzet

Twitter: https://twitter.com/RadicalSolidar1

Instagram: radical.solidarity

yoursilencekills.com

OPCW INVESTIGATE

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.