Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news22 juli 2021

Wat gebeurt er op dit moment in Iran? Door Federatie van Anarchisme Era op Twitter

Een twitter thread van Federation of Anarchism Era (@asranarshism) over de opstand in Iran.

Er gebeurt veel in een snel tempo met een diep achtergrondverhaal. We zullen ons best doen om in deze twitter thread een uitgebreide samenvatting te geven.

Sinds het begin heeft de Islamitische Republiek Iran de zoetwatervoorziening gebruikt als een autoritair middel om de bevolking te controleren.

Tijdens de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren '80 had de IRGC (de Iraanse Revolutionaire Garde) een ingenieurskorps om bruggen en infrastructuur te bouwen voor de Basiji-militie en de andere gardekorpsen die tijdens de oorlog werden gebruikt. Maar de oorlog eindigde en deze oorlogsveteranen hadden niets te doen.

Ondertussen stierf Khomeini en Khamenei nam het presidentschap over als Opperste Leider, waardoor de zetel van het presidentschap vrij kwam. Hier komt Rafsanjani. Hij wordt president van Iran en richt een IRGC-bouwbedrijf op met deze voormalige IRGC-ingenieurs om de infrastructuur van Iran op te bouwen.

Een van deze infrastructuurprojecten was het bouwen van dammen. Het regime begon de dammen echter al snel te gebruiken om water om te leiden naar de landbouwvelden van de hooggeplaatste leden van het regime, IRGC-commandanten en andere loyale leden.

Rafsanjan Pistachio is beroemd. Wie is de eigenaar? Akbar Hashemi Rafsanjani, voormalig president van Iran en een van de machtigste leden van het Iraanse regime, natuurlijk. In Iran, zijn de Mullahs de autoritaire, bourgeois, & fascistische allemaal verpakt in één.

Dus eigenlijk een water maffia. Ze vulden hun zakken door zelf bouwcontracten te sluiten & water om te leiden voor hun kapitalistische extractie.

Ze gebruikten ook het beperken en openen van de dam om de regio te laten overstromen als een middel tot onderdrukking en bestraffing.

Hier komt het onderdrukkingsgedeelte van het verhaal. De regio Khuzestan in Iran telt een grote inheemse bevolking van Arabieren. Andere etnische groepen zoals Lur, Koerden en Fars hebben ook eeuwenlang in de regio gewoond, maar de regio is in meerderheid Arabisch.

Vóór de ontdekking van olie in de regio & de aantrekkingskracht van de wereldwijde koloniale rijken zoals het VK en de groeiende hebzucht van de Iraanse Qajar & Pahlavi monarchieën, hadden de Arabieren een autonoom koninkrijk in de regio.

De vernietiging van hun samenlevingen, de onderdrukking en de daaropvolgende voortdurende genocide van de Arabieren in de hedendaagse tijd begonnen met Reza Shah, de stichter van de Pahlavi dynastie. Dit ging door tijdens het bewind van zijn zoon, Mohammad Reza Shah en het regime van de Islamitische Republiek.

De onderdrukking van de Arabieren werd echter prominenter tijdens Mohammad Reza Shah omdat de olie werd genationaliseerd en Iran afhankelijker werd van de olie-inkomsten.

De Pahlavi-monarchen waren ook racistische en fascistische eikels. Reza Shah veranderde de naam van het land van Perzisch in Iran om de verbinding te leggen met het "Arische" volk van de regio. Zijn zoon verspilde middelen aan extravagante feesten ter ere van het oude Achaemenidische rijk.

Na de revolutie ging het racisme niet weg, maar werd het versterkt door de religieuze sektarische tendens van het regime. De Arabieren in de regio zijn in meerderheid Soennieten die onder een Shitte theocratie leven.

Een van de grootste wreedheden van het huidige regime is "De Zwarte Woensdag", de slachting van vreedzaam protesterende Arabieren door gewapende paramilitaire troepen bestaande uit Iraanse nationalisten en aanhangers van het islamitische Iraanse regime.

https://twitter.com/asranarshism/status/1399071499072376833

Ook worden huizen in de Arabische dorpen systematisch vernietigd in de naam van "landbouwontwikkeling" & "infrastructuur".

De tactiek van het onder water zetten van de regio & het beperken van water wordt al jaren door het regime gebruikt. U kunt zoeken op "Ahwaz" & "water" of "overstroming"

In de opstand van november 2019 sloten ook de regio Khuzestan & Arabieren zich bij de opstand aan en de onderdrukking was bruut. In één stad, Mahshar, werden meer dan 150 mensen afgeslacht. IRGC Qods Force schijnt verantwoordelijk te zijn geweest.

De voormalige commandant van Quds Force was overigens Qasem Soleimani, die door de Amerikaanse strijdkrachten werd vermoord. Het paraderen van zijn lijk in de stad Ahwaz was propaganda voor de wereld, maar ook een machtsvertoon aan Arabieren en anderen, zodat ze zich niet laten meeslepen bij het vieren van zijn dood.

Dit is dus de samenvatting van de onderstroom in de regio vóór de huidige opstand. Dit jaar hadden we tot nu toe de Saravan-opstand (Baluchistan), de grootste arbeidersstaking (ook in de olie-industrie) in de geschiedenis van Iran, de boycot van de algemene verkiezingen, en protesten tegen stroomuitval.

Het regime heeft het water in de regio beperkt, specifiek voor de Arabische bevolking sinds midden mei. Deze daad met de opwarming van de aarde vernietigt de ecologie verder en de mensen hebben geen water voor de normale levensbehoeften, laat staan tijdens een wereldwijde pandemie.

De onrust kwam dus aan de oppervlakte en barstte los. De protesten begonnen met Arabieren in de provincie Khuzestan in de steden Ahvaz, Susangerd, Hoveyzeh, Mahshahr, en Shush. Maar ook Koerden, Turken en anderen in andere provincies sluiten zich bij hen aan.

Het regime heeft de waterwegen opengesteld voor de stad Isfahan en de provincie Isfahan om hen genoeg te sussen zodat zij zich niet bij de opstand aansluiten. Het regime heeft decennia lang het water van de Zayandeh Rud omgeleid en de rivierbedding staat het grootste deel van het jaar droog.

Het regime zette tanks in en opende het vuur op de demonstranten om de opstand te onderdrukken. Veel mensen werden gedood, maar de vlam van de opstand is sterk. Ze staken de tanks in brand. Ze steken politiewagens in brand. Ze zingen (nu meestal in het Arabisch) dat ze niet bang zijn.

Meer en meer mensen sluiten zich aan bij de opstand in Khuzestan. Er is een goede kans dat deze opstand landelijk wordt, zoals de opstand van 2019.

Ook zijn er racistische, nationalistische en fascistische stromingen die niet willen dat deze opstand door Arabieren wordt geleid en de demonstranten "separatisten" noemen. Zelfs de woorden "Khuzestan" & "Al-Ahwaz" zijn hete hangijzers.

Wij, de anarchisten, werden door deze nationalistische eikels "separatisten" genoemd omdat we "Al-Ahwaz" gebruikten in onze berichtgeving. Stel je voor! Wij. Anarchisten. Zijn separatist? We snappen niet welk deel van geen natie, geen regering van anarchie zij niet begrijpen.

Nou. We hopen dat dit enigszins verhelderend was. De situatie verandert snel. We roepen anarchisten in het zogenaamde Iran op om de straat op te gaan en de opstand te steunen.

Door: Federation of Anarchism Era (@asranarshism)

https://asranarshism.com/

Bron: https://twitter.com/asranarshism/status/1418071779751256068

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.