Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news29 september 2022

[Video] Vrouw, leven, vrijheid. Een bericht uit Iran

De vlammen van opstand branden opnieuw in Iran. Toch lijkt het deze keer anders. Er is een revolutie gaande, een feministische revolutie.

De eerste vonken van de revolutie begonnen in Saghez in Koerdistan, de woonplaats van Mahsa Amini. Mahsa Amini was een jonge Koerdisch vrouw van 22 jaar die door de politie werd doodgeslagen wegens "ongepaste Hijab". Mahsa stond bij vrienden en familie beter bekend als Zhina. In de Koerdische taal betekent Zhina leven. De Islamitische Republiek Iran vermoorde haar en roeide dat van talloze anderen uit, als offers aan de altaren van patriarchaat, religie, racisme en kapitalisme.

De oorspronkelijke vonken van opstand, begonnen met de leuzen "Jin, Jiyan, Azadi," "Vrouw, Leven, Vrijheid” en vormen nu een revolutie die zich verspreidt over alle 31 provincies en honderden steden. Zelfs de ideologische bolwerken van het regime, Qom en Mashhad, komen in opstand. Voor het eerst is de politie het directe doelwit van de woede van het volk. De politie is teruggedreven, geslagen en gedood. Politiewagens omvergeworpen, verbrand en vernield. Politiebureaus overgenomen en in brand gestoken. Mensen zijn niet langer bang voor hen.

De revolutie werpt vruchten af. Oshnavieh is de eerste stad die op 24 september bevrijd is en volledig in handen van het volk. We zijn maar één stap verwijderd van de omverwerping van de doodscultus van het Islamitische Republiek Iran. Het moet nog blijken of we die laatste stap zullen zetten. Maar het volk van Iran heeft al bewezen dat het niet onderschat moet worden.

Een coproductie tussen Antimídia, Federation of Anarchism Era en subMedia.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.