Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news2 januari 2023

Ingezonden luister-, kijk- en leestips van 2022

payload

Via onze FvA kanalen vroeg ik mensen naar hun favoriete luister-, kijk- en leest ontdekking in 2022, hier het overzicht.

De usernames zijn weg gelaten en de scheef gedrukte teksten zijn de comments van de inzenders. Sommige links linken direct naar een download link, niet allemaal legaal. En sommige hebben geen links die kon ik niet vinden.

[Podcast] STAFF PICKS: Kurdish Freedom Movements and Alternatives to Capitalism / Dilar Dirik | Dilar Dirik is een Koerdische activist en academicus die in deze podcast verteld over de geschiedenis en de huidige situatie van de Koerdische beweging. Ze gaat daarin ook specifiek in op het antikapitalisme van deze beweging en de relatie tot andere bevrijdingsbewegingen, oa anarchisme. Vond het een interessant interview. En kan haar artikelen en boeken ook erg aanraden.

[Podcast] Cold cuts podcast

[Podcast] Behind the bastards podcasts afleveringen over henry kissinger vond ik zelf heel erg interressant, maar vind die podcast uberhaupt wel leuk

[Podcast] De podcast mother country radicals, over de Weathermen Underground: de witte tak naast de black panther party.

[podcast/youtube channel] WHAT IS POLITICS? Een podcast die ik heb gebinge luisterd de afgelopen weken. Het gaat terug naar de basics van politiek en laat zijn dat de termen die we gebruiken zoals 'links' en 'rechts'. Totaal verkeerd begrepen worden en misbruikt worden en toont aan wat ze eigenlijk betekenen door de historische context er bij te halen. Ook levert die een kritiek op David's Graebers nieuwe book The Dawn of Everything, en toont op een geloofwaardige manier aan dat David en co-auteur David Wengrow er echt compleet naast zitten met het boek.

[Film] Judas and the black messiah

[Docu] Whats left docu was 👌

[Docu] Look what you made me do, docu van Coco Schrijber #misogynie

Look What You Made Me Do is een film over angst, woede, en een besluit. Deze documentaire gaat over vrouwenmoord, waarbij drie vrouwen, Laura, Rachel en Rosalba, centraal staan.

[Docu] Dying for dicorce: documentaire over femicide in Turkije

[Film]: Triangle of Sadness Ten eerste is het echt een hilarische film maar wat het vooral ook goed maakt zijn de machtsdynamieken die zich uitspelen in de film. Een soort van moderne Animal Farm waar in die aantoont dat alle macht corrupeerd ongeacht geslacht en klassen. Veel van de kritiek van uit het anarchisme doet zich voor in de film, misschien bewust of onbewust of als een soort kritiek op het Marxisme, wat er wel bewust in voorkomt in de film.

[Docu] Verboden voor Duitsers Katendrecht tijdens de tweede wereld oorlog. Niet strikt anarchistisch, maar zeker de moeite waard. En zeker antifasfisch.

[Docu] The Kronstadt Rebellion (1921) – Third Russian Revolution? | History Hustle 7 min

[Boek] Podcasts zijn kut maar anti nihilisme van Arthur en Jarmo Berkhout was wel een prima boek

[Boek] I hope we choose love by kai chen thom. Heeft veel inspiratie gegeven en guidance voor organizing voor de queer gemeenschap

[Boek] Invention of Women - Oyeronke Oyěwùmí Over hoe het kolonialisme ook het concept van gender introduceerde in genderloos Yoruba

[Boek] nevernight trilogy van Jay Kristoff.

[Boek] Berkman's ABC of Anarchism: fantastische introductie voor anarcho-communisme

[Boek] Miljardairs onder de guillotine - geschreven door Sjors Roeters

[Artikel] [Het anarchisme in de Nederlanden | Dr. A.L. Constandse](En een klassiek artikel over anarchisme in de lage landen.)

Inzender: Het bestaat al veel langer, maar dit jaar was voor mij de première: NMG (Nederlands Met Gebaren). Mijn vocabulaire is nog beperkt, maar holy shit wat maakt dit een verschil in communicatie met jonge kinderen❤️ zo blij dat in sit ontdekt heb, en ik wil het blijven uitbreiden en ontwikkelen 🔥

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.