Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
news26 november 2022

CrimethInc.: Elon Musk verbant CrimethInc. van Twitter op aandringen van ultrarechtse trollen

payload

Dit bericht verscheen op 25 november op crimethinc.com

Op 25 november, op aandringen van een extreem-rechtse trol, verbood Elon Musk het Twitter-account @crimethinc. Musk's doel om Twitter over te nemen had niets te maken met " vrijheid van meningsuiting " - het was een partijdige zet bedoeld om oppositie het zwijgen op te leggen en ruimte te maken voor extreem rechts. Dit onderstreept de gevaren van afhankelijkheid van corporate social media platforms.

Volg ons op Mastodon en Telegram en abonneer je op onze RSS feed. Je kunt ons zelfs vinden op Tumblr en Reddit.


Op 24 november plaatste een witte nationalist die op conferenties spreekt naast Richard Spencer een tweet waarin hij een golf van bans op Twitter goedkeurde. Elon Musk reageerde gunstig op hem, waarna extreem-rechtse trol Andy Ngo Musk antwoordde en specifiek verzocht om het account @crimethinc van Twitter te verbannen. Binnen een paar uur had Musk aan Ngo's verzoek voldaan.[^1]

Het account @crimethinc op Twitter dateert van mei 2008. Het account is gedurende veertien jaar Twitter-administratie nooit geschorst of een waarschuwing ontvangen. Ngo bracht geen nieuw materiaal onder de aandacht van Musk, maar reposte jaren oude screenshots. Ook andere Twitter-gebruikers werden vandaag onder soortgelijke omstandigheden verbannen[^2].

Musk's retoriek over het maken van Twitter tot een trefpunt voor "vrije meningsuiting" was een leugen. Musk kocht Twitter om zijn agenda op te leggen aan wat hij zag als het meest invloedrijke zakelijke sociale media platform dat buiten de controle bleef van mensen zoals hijzelf. Net als Donald Trump zegt Musk schaamteloos het tegenovergestelde van wat hij bedoelt, en zijn aanhangers zien dit als een machtsvertoon.

Op hetzelfde moment dat hij Donald Trump, witte nationalisten en fascisten terug verwelkomt op Twitter, zuivert Musk degenen die hun autoritaire aspiraties in de weg staan. Vergis je niet, de bedoeling van het monddood maken van onze stemmen is om de weg te bereiden voor andere soorten geweld.

Een deel van de heersende klasse heeft zich altijd afgestemd op uiterst rechts en fascisten. In dit opzicht bewandelt Elon Musk een pad dat al door Henry Ford werd bewandeld, door reactionairen te promoten die er expliciet op uit zijn brede lagen van de bevolking en volksbewegingen aan te vallen. De rest van de heersende klasse, inclusief centristen en liberalen, zal profiteren van de gedwongen verwijdering van radicale stemmen uit het publieke discours zonder dat ze hun handen vuil hoeven te maken.

Dit is mede mogelijk omdat de meerderheid van de werknemers bij Twitter ontslag heeft genomen of ontslagen is. De resterende werknemers zijn onevenredig afhankelijk van hun werk bij Twitter voor visa om in de Verenigde Staten te blijven - een grimmig voorbeeld van hoe grenzen dienen om de agenda van de heersende klasse op te leggen aan arbeiders, zelfs aan relatief rijke arbeiders.

Als Musk zegt dat hij Twitter 2.0 bouwt, verwijst hij naar de overgang van de oorspronkelijke iteratie van het internet - message boards, indymedia, een min of meer open en participatief model - naar Web 2.0, waarin alle interacties worden vormgegeven door de algoritmen van een paar tech-overheersers. Hun doel is te bepalen wat men zich kan inbeelden en wat men kan zeggen of doen. Wat al gebeurd is op Facebook en Instagram en zich nu voordoet op Twitter is het onvermijdelijke gevolg van een steeds grotere afhankelijkheid van corporate mediaplatforms.

In reactie daarop moedigen we je aan om je afhankelijkheid van Twitter en andere corporate mediaplatforms te verminderen, om andere informatiebronnen en communicatiemiddelen te verkennen. We sporen jullie aan om te mobiliseren tegen extreem-rechts op elk terrein dat ze proberen in te nemen en om door te gaan met het organiseren tegen kapitalisme, staatsgeweld, witte overmacht, patriarchaat en andere vormen van onderdrukking. We nodigen je uit om met je vrienden en buren te praten over wat er nodig is om een wereld te creëren waarin een enkele miljardair niet kan bepalen hoe gewone mensen kunnen communiceren.

Laten we elkaar ontmoeten in een ruimte waar geen algoritmes kunnen bepalen wat we samen kunnen dromen of creëren.


[^1] Vanmorgen nog, om 9:21 uur, ontvingen we een e-mail van notify@twitter.com waarin werd vastgesteld dat ons account niet in strijd was met het beleid van Twitter, met de tekst "Twitter is volgens de Duitse wet verplicht om gebruikers die door mensen uit Duitsland via de meldingsstroom van de Network Enforcement Act worden gemeld, hiervan op de hoogte te stellen. We hebben een klacht ontvangen over uw account, @crimethinc [...] We hebben de gemelde inhoud onderzocht en vastgesteld dat deze volgens de Twitterregels (https://support.twitter.com/articles/18311) of de Duitse wet niet hoeft te worden verwijderd." Dit suggereert dat de beslissing om ons account te verbieden onmiddellijk daarna door Musk zelf werd gedicteerd.

[^2]

Ik kan bevestigen dat mijn account werd geschorst nadat Elon Musk over mij was ingelicht door extreem-rechtse extremisten die me talloze malen hebben geprobeerd te laten vermoorden. Ik werd ook op de door de nazi's samengestelde "antifa" lijst geplaatst die door bots wordt gebruikt om accounts die zich tegen het fascisme verzetten massaal te rapporteren. Mijn laatste tweets belichtten het complot om mijn account te verwijderen door misbruik te maken van het meldsysteem, evenals gecertificeerd bewijs dat Andy Ngo willens en wetens bevriend was met de beroemde pedofiel Amos Yee. Ik belichtte ook het naziverleden van Gays Against Groomers oprichter Jaimee Michell. Ik zal niet stoppen met mijn werk om fascisten te ontmaskeren, ondanks de georganiseerde campagnes om mij het zwijgen op te leggen en te vermoorden.

[Vishal P. Singh](https://kolektiva.social/@VPS_Reports/109406098587329940)

"Als we zeggen Twitter afschaffen, bedoelen we niet politici smeken om ze te reguleren. We bedoelen volksactie om te voorkomen dat ze kwaad blijven doen - tot er bloemen groeien in de wrakstukken van hun sociale mediasysteem."

"Twitter afschaffen betekent manieren ontwikkelen om te communiceren en een publiek aan te spreken die niet afhankelijk zijn van het concentreren van alle dwingende en communicatieve kracht in onberekenbare instellingen. Het is een project dat zich uitstrekt van onze interpersoonlijke en digitale relaties tot massale actie tegen staats- en bedrijfsgeweld."

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.